Mogą chronić przed demencją. Każdy z nas ma ten składnik w kuchni
Najnowsze badania wskazują, że osoby, które spożywają kwasy omega-3 zawierające szczególnie cenny DHA, mają o niemal połowę niższe ryzyko zachorowania na Alzheimera niż osoby, w których diecie tych kwasów brakuje. To kolejne badanie potwierdzające właściwości neuroprotekcyjne cennych kwasów tłuszczowych. Gdzie ich szukać?
1. Chronią przed degeneracją mózgu
Naukowcy z Fatty Acid Research Institute (FARI) oraz różnych ośrodków z USA i Hiszpanii przeanalizowali dane półtora tysiąca osób w wieku powyżej 65. roku życia, porównując poziom kwasu DHA (kwas dokozaheksaenowy, jeden z głównych kwasów omega-3) z ryzykiem rozwoju choroby neurodegeneracyjnej.
Okazało się, że osoby, u których poziom DHA był najwyższy, miały najmniejsze ryzyko zachorowania na Alzheimera – o 49 proc. niższe niż u osób, które miały niski poziom kwasów omega-3 w organizmie.
Bardziej wnikliwe analizy ujawniły, że szczególnie w jednej grupie kwasy omega-3 mogą pomóc – chodzi o pacjentów z mutacją w genie apolipoproteiny (APOE).
Zdaniem badaczy wysoki poziom DHA w organizmie może zapewnić nawet 4,7 lat więcej bez podstępnej choroby. To z kolei może wydłużyć życie średnio nawet o 2,7 lat.
To nie pierwsze badanie, które powiązało kwasy omega-3 z działaniem neuroprotekcyjnym. Niemal identyczne wyniki badacze uzyskali 15 lat wcześniej. Wówczas badanie koncentrowało się na rodzicach osób obecnie włączonych do analiz.
"Podobny wynik uzyskany w dwóch pokoleniach z podobną pulą genetyczną silnie potwierdza zależność między DHA i demencją" – przyznaje dr William S. Harris, dyr. FARI.
2. Alzheimer – nie ma leku, jest profilaktyka
Na całym świecie z tego powodu może cierpieć nawet 21 mln ludzi, z czego w Polsce to ponad 350 tys. pacjentów. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem, choć pierwsze objawy schorzenia mogą wystąpić nawet w wieku 30 lat.
Ta przewlekła choroba należy do najczęstszego typu otępienia, które powoduje zaburzenia poznawcze – utratę pamięci, zdolności do zapamiętywania, uczenia się, zaburzenia procesów myślowych. W miarę postępu degeneracji komórek choroba Alzheimera zaczyna wpływać także na funkcje fizyczne.
Nie ma leku przyczynowego na demencję, wiadomo jednak, że poprzez modyfikację czynników ryzyka można spowolnić pojawienie się czy postęp choroby. Jednym z takich czynników jest chociażby dieta.
3. Gdzie kryje się DHA?
Podniesienie poziomu DHA w organizmie nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane. Najczęściej słyszymy, że znajduje się w tłustych rybach morskich, jak dorsz, tuńczyk, sardynki, halibut czy w tranie rybim. W rzeczywistości jednak cennym źródłem omega-3 są także tłuszcze roślinne oraz siemię lniane, algi morskie, tofu czy orzechy włoskie.
- Kwasy omega-3 są rekomendowane w prewencji chorób Alzheimera i Parkinsona, mają działanie ochronne na neurony i zapobiegają rozwojom chorób mózgu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i diet coach.
Podkreśla, że wystarczy jedna łyżka oliwy czy oleju rzepakowego – czyli ok. 14 g dziennie, by podnieść poziom kwasów omega-3 w organizmie.
Zaznacza, że to jednak nie jest gwarancją ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Jest jeden warunek: zachowanie właściwych proporcji pomiędzy kwasami omega-3 oraz kwasami omega-6. Tych niestety jest w naszej diecie za dużo.
- Pamiętajmy jednak, ile spożywamy tych kwasów omega-6 – nawet w słodyczach, produktach przetworzonych. Więc dodanie do tego jednej łyżeczki tłuszczów o dobrych proporcjach niewiele nam pomoże. Spożywamy zbyt duże ilości kwasów omega-6, a nasz organizm znajduje się w permanentnym stanie zapalnym, który to potem kaskaduje m.in. na choroby metaboliczne – mówi ekspertka.
- Kwasy omega-6 palą się jak w kominku, a kwasy omega-3 mają za zadanie zapobiegać rozprzestrzenianiu się tego ognia na cały dom. Czyli kwasy omega-3 stoją na straży tego, żeby stany zapalne w organizmie pojawiały się tylko tam, gdzie powinny się pojawić. To tacy strażacy.
Jednocześnie ostrzega, że nie wszystkie tłuszcze roślinne mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Wśród nich są takie, które wręcz mogą sprzyjać pojawieniu się m.in. choroby Alzheimera.
- Otoczkę mielinową może niszczyć olej palmowy albo kokosowy, które mają dużą zawartość oleju palmitynowego. Ten ma działanie degeneracyjne na komórki nerwowe – ostrzega dietetyczka.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl