Może powodować raka mózgu i jajników. Polacy jedzą codziennie
Trudno jest unikać żywności przetworzonej, gdy uginają się od niej półki sklepów. Warto jednak mieć na uwadze, że im więcej jej spożywamy, tym ciąży na nas większe ryzyko wystąpienia różnych typów nowotworów.
1. Zwiększa ryzyko raka jajnika i nowotworów mózgu
Ultra przetworzona żywność (UPF) charakteryzuje się wysoką zawartością soli, cukru, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz konserwantów. Przy tym niezdrowym koktajlu składników ten rodzaj żywności jest jednocześnie ubogi w składniki odżywcze.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Imperial College w Londynie wykazują, że każde zwiększenie o 10 proc. udziału UPF w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór o 2 proc.
Dotyczy to przede wszystkim nowotworów mózgu i raka jajnika. Główną przyczyną tak wysokiego potencjału rakotwórczego tej żywności są cukier i inne niezdrowe dodatki do żywności.
Dr Eleanor Bryant, psycholożka żywienia z University of Bradford zaznacza, że od lat ludzie przetwarzali żywność, poprzez kiszenie warzyw, warzenie piwa czy wędzenie mięsa, jednak dzisiaj przetwarzanie żywności odbywa się kosztem wartości odżywczych, jakie w sobie zawiera.
Żywność ultra przetworzona jest wszędzie i można ją kupić w każdym sklepie. Glutaminian sodu, środki słodzące czy konserwanty syntetyczne to składniki, które możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, które codziennie jemy.
Dlatego eksperci wskazją, że to ułatwia wielu osobom przejście na ten niezdrowy jadłospis, a zejście na zdrowszą drogą wymaga silnej woli, a często i pomocy specjalistów.
2. Żywność przetworzona a ulturaprzetworzono - jak je odróżnić?
Warto podkreślić, że żywność przetworzona to nie to samo co UPF. Mimo że te definicje mogą być stosowane zamiennie, warto je rozróżniać. Przetworzona żywność to na przykład domowy burger wykonany ze świeżych warzyw i mięsa z lokalnego sklepu mięsnego, czy spaghetti z sosem przygotowane bez użycia "półproduktów".
Do przetworzonej żywności zaliczamy również niesłodzone jogurty naturalne, prawdziwe masło oraz domowej roboty wędliny. Mimo że wędzenie może być związane z powstawaniem nowotworów, mięso z własnej wędzarni, przygotowane bez użycia azotanów, będzie zdecydowanie zdrowsze niż niektóre produkty mięsne z supermarketu.
Do ultra przetworzonej żywności zaliczamy szeroki asortyment gotowych dań z zamrażalnika supermarketu, takich jak nuggetsy, paluszki rybne, lasagne do podgrzewania w piekarniku oraz "ulepszone" wędliny, jak parówki. Do tego zestawienia należą również napoje gazowane.
Im więcej składników jest wymienionych na opakowaniu produktu, tym bardziej jest on przetworzony. Pamiętajmy także, że o stopniu przetworzenia decyduje również obróbka termiczna, dlatego produkty upieczone, zamrożone, a potem odgrzewane są dodatkowo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl