Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
6 z 12Bakłażan
Sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę mnóstwo. Podobnie jak grzyby, bakłażany przypominają w smaku mięso, zwłaszcza gdy je smażymy, pieczemy lub grillujemy.
Możesz upiec bakłażana i dodać go do hamburgera. Warzywa te są bardzo mięsiste i syte, nie mówiąc już o tym, że zawierają dużo potasu, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza, wapnia, białka i witamin A, B6 i C.
Ciekawostka! Czy wiesz, że nasiona bakłażanów zawierają nikotynę? Bakłażan ma najwyższe stężenie nikotyny niż jakakolwiek inna roślina. Musielibyśmy jednak zjeść ponad 9 kilogramów tego warzywa, aby dostarczyć organizmowi ilość nikotyny równą wypaleniu jednego papierosa.
Sprawdź również: Ile kalorii ma bakłażan?