8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie
Ryba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia.
Zawiera on w składzie duże ilości cennych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, a jednocześnie wygląd i kondycję skóry.
Łososia warto jeść przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.
Pamiętaj jednak, by podczas zakupów - w miarę możliwości, wybierać dzikiego łososia pacyficznego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dietetyczne dania
Kapusta kiszona
Miłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie.
Co więcej, zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Te z kolej, jak już wielokrotnie potwierdzili naukowcy - mają wpływ na rozwój chorób nowotworowych.
Zobacz też: Śniadania najlepsze dla wątroby
Wątróbka
Wątróbka zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz pokaźną ilość żelaza.
Ten produkt spożywczy jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też:Najzdrowsze produkty spożywcze świata
Sardynki
Sardynki to małe, tłuste rybki, które można spożywać w całości.
Biorąc pod uwagę to, że to właśnie organy wewnętrzne stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów na całym świecie.
W dodatku sardynki nie gromadza w sobie tak wielu toksyn i metali jak duże drapieżne ryby, takie jak tuńczyk czy miecznik.
Są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych EPA i DHA.
Jak udowodniono - te cenne kwasy chronią organizm przed stanami zapalnymi, które mogą przyczyniac się do rozwoju chorób nowotworowych.
Zobacz też:5 pomysłów na dania z arbuzem
Wodorosty
Zapewne słyszałaś, że ważnym składnikiem sushi są prasowane w cienkie kwadraty wodorosty nori.
Są one również niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż obfitują w ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez oraz mangan.
Dodatkowo zawierają również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wykazują własności przeciwzapalne.
Chroniąc organizm przed rozwojem stanów zapalnych, zmniejszasz znacząco ryzyko chorób nowotworowych.
Zobacz też: Sekrety najbardziej popularnego napoju świata
Czosnek
Z całą pewnością czosnek to wyjątkowy składnik spożywczy.
Zawarta w jego składzie allicyna wzmacnia system immunologiczny człowieka.
Czosnek zawiera też cenne dla zdrowia witaminy: C, B1 oraz B6, a także składniki mineralne: wapń, potas, miedź, selen oraz mangan.
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka schorzeń serca.
Zobacz też:Cztery pyszne dania z produktami sojowymi
Małże
Małże stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy B12.
Poza tym w ich składzie można znaleźć witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak: potas, selen i żelazo.
Małże obfitują również w cynk, który odpowiada za dobrą kondycję włosów i skóry.
Zobacz też:Czy wiesz, czym kierujemy się, wybierając dania w restauracji?
Ziemniaki
Jeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz żelaza.
Poza tym zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Warzywo to stanowi doskonały dodatek do każdego dania i nadaje się do podania zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.
W dodatku jest bardzo tanie.