Produkty, które zawierają najwięcej chemii. Sprawdź, czy są w twojej kuchni
Coraz więcej osób stara się jeść zdrowo. Sprawdzamy etykiety produktów. Dbamy o to, aby w naszej diecie nie występowały sztuczne barwniki i konsekwanty. Jednak czy jesteśmy pewni, że jedzenie, które wybieramy jest dla nas bezpieczne?
W wielu popularnych produktach m.in. wędlinach i gazowanych napojach znajdują się sztuczne substancje, które przy regularnym spożyciu mogą być dla nas szkodliwe. Azotany i azotyny, fosforany, glutaminian sodu, a także chlorek sodu to tylko niektóre z nich. Chcesz wiedzieć, co kryje się w popularnych przekąskach? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przetworzona żywność. Czy jest dla nas bezpieczna?
Wędliny
Eksperci wciąż podkreślają, jak ważne jest czytanie etykiet podczas zakupów. Warto pamiętać, że im krótsza lista składników, tym większa szansa, że żywność, którą kupujemy jest zdrowa. Jednym z produktów, w których najczęściej znajdziemy substancje dodatkowe są wędliny.
Co więc może się znaleźć m.in. w szynce? Jednymi z najniebezpieczniejszych substancji są azotany (III) i (V), których nadmiar może prowadzić do zatruć pokarmowych, a nawet powstania komórek rakowych.
Ponadto w wędlinach mogą występować także fosforany, które negatywnie wpływają na układ krwionośny, glutaminian sodu, którego nadmiar powoduje potliwość oraz chlorek sodu zaburzający równowagę kwasowo-zasadową.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak rozpoznać ekologiczną żywność?
Napoje gazowane
Napoje gazowane mają miłośników na całym świecie. Niestety, jest to produkt, którego powinniśmy unikać chcąc zachować zdrowie i dobrą formę. Oprócz sporej zawartości cukru – w puszce znajduje się ok. 15 kostek, znajdziemy w nich także wiele sztucznym substancji.
Jednym z nich jest E150 czyli karmel. Zdaniem części ekspertów, może być substancją rakotwórczą. Innym dodatkiem jest olej bromowany, który wyjątkowo źle wpływa na układ nerwowy. Z kolei tartrazyna, barwnik wykorzystywany do napojów o smaku pomarańczowym, może powodować reakcje alergiczne, a także nadpobudliwość i problemy z koncentracją. Niektóre źródła wspominają o jej potencjalnie rakotwórczym działaniu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słodycze
Kruche ciasteczka, czekoladki, żelki czy słodkie desery – lista słodyczy, w których, znajdują się sztuczne dodatki i konserwanty jest długa. Okazuje się więc, że podobnie jak przypadku niezdrowych napojów, nie tylko ukryty cukier w takich produktach stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jedną z niebezpiecznych substancji używaną do produkcji słodyczy jest akryloamid, który może negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Niekorzystnie wpływające na zdrowie mogą być też m.in. guma arabska powodująca wysypkę oraz kwas sorbowy i zieleń brylantowa wywołujące reakcje alergiczne. Z kolei czerwień Allura, również stosowana w wielu wyrobach cukierniczych może powodować wymioty, a także problemy z przewodem pokarmowym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nabiał
Nabiał, głównie jogurty i sery są dla wielu osób niezbędnym i codziennym elementem jadłospisu. Przed ich zakupem warto jednak czytać etykiety i sprawdzić, czy produkt, który kupujemy jest na pewno dla nas bezpieczny. W serach bowiem mogą znajdować się niekorzystne dla naszego zdrowia substancje.
Jedną z nich jest aspartam wykorzystywany w produkcji jogurtów, który może być rakotwórczy. Podobnie jest z azotanem sodu V, który czasem znajdziemy chociażby w topionych serach. Z kolei kwas fosforowy źle wpływa na kości i zęby ponieważ je demineralizuje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Chipsy
Chipsy to jedna z najchętniej kupowanych przekąsek. Zdarza się, że jemy je między posiłkami, a także podczas imprez i spotkań towarzyskich.
W składzie chipsów znajdziemy m.in. akryloamid, czyli substancję, która źle wpływa na nasz układ pokarmowy, wyniszcza jelita i wątrobę. Ponadto jest tam także glutaminian sodu. Eksperci wskazują, że w małych ilościach ten składnik nam nie zaszkodzi, jednak przyjmowany regularnie może powodować nietolerancję pokarmową.
Zobacz też: Cała żywność na świecie może być skażona przez organizmy genetycznie zmodyfikowane, wykorzystywane do zwalczania szkodników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl