Produkty, które zawierają najwięcej chemii. Sprawdź, czy są w twojej kuchni

Coraz więcej osób stara się jeść zdrowo. Sprawdzamy etykiety produktów. Dbamy o to, aby w naszej diecie nie występowały sztuczne barwniki i konsekwanty. Jednak czy jesteśmy pewni, że jedzenie, które wybieramy jest dla nas bezpieczne?

W wielu popularnych produktach m.in. wędlinach i gazowanych napojach znajdują się sztuczne substancje, które przy regularnym spożyciu mogą być dla nas szkodliwe. Azotany i azotyny, fosforany, glutaminian sodu, a także chlorek sodu to tylko niektóre z nich. Chcesz wiedzieć, co kryje się w popularnych przekąskach? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Przetworzona żywność. Czy jest dla nas bezpieczna?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Wiele konserwantów znajdziemy m.in. w wędlinach.

/ 5Wędliny

Eksperci wciąż podkreślają, jak ważne jest czytanie etykiet podczas zakupów. Warto pamiętać, że im krótsza lista składników, tym większa szansa, że żywność, którą kupujemy jest zdrowa. Jednym z produktów, w których najczęściej znajdziemy substancje dodatkowe są wędliny.

Co więc może się znaleźć m.in. w szynce? Jednymi z najniebezpieczniejszych substancji są azotany (III) i (V), których nadmiar może prowadzić do zatruć pokarmowych, a nawet powstania komórek rakowych.

Ponadto w wędlinach mogą występować także fosforany, które negatywnie wpływają na układ krwionośny, glutaminian sodu, którego nadmiar powoduje potliwość oraz chlorek sodu zaburzający równowagę kwasowo-zasadową.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Napoje gazowane

Napoje gazowane mają miłośników na całym świecie. Niestety, jest to produkt, którego powinniśmy unikać chcąc zachować zdrowie i dobrą formę. Oprócz sporej zawartości cukru – w puszce znajduje się ok. 15 kostek, znajdziemy w nich także wiele sztucznym substancji.

Jednym z nich jest E150 czyli karmel. Zdaniem części ekspertów, może być substancją rakotwórczą. Innym dodatkiem jest olej bromowany, który wyjątkowo źle wpływa na układ nerwowy. Z kolei tartrazyna, barwnik wykorzystywany do napojów o smaku pomarańczowym, może powodować reakcje alergiczne, a także nadpobudliwość i problemy z koncentracją. Niektóre źródła wspominają o jej potencjalnie rakotwórczym działaniu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Słodycze

Kruche ciasteczka, czekoladki, żelki czy słodkie desery – lista słodyczy, w których, znajdują się sztuczne dodatki i konserwanty jest długa. Okazuje się więc, że podobnie jak przypadku niezdrowych napojów, nie tylko ukryty cukier w takich produktach stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.

Jedną z niebezpiecznych substancji używaną do produkcji słodyczy jest akryloamid, który może negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Niekorzystnie wpływające na zdrowie mogą być też m.in. guma arabska powodująca wysypkę oraz kwas sorbowy i zieleń brylantowa wywołujące reakcje alergiczne. Z kolei czerwień Allura, również stosowana w wielu wyrobach cukierniczych może powodować wymioty, a także problemy z przewodem pokarmowym.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Nabiał

Nabiał, głównie jogurty i sery są dla wielu osób niezbędnym i codziennym elementem jadłospisu. Przed ich zakupem warto jednak czytać etykiety i sprawdzić, czy produkt, który kupujemy jest na pewno dla nas bezpieczny. W serach bowiem mogą znajdować się niekorzystne dla naszego zdrowia substancje.

Jedną z nich jest aspartam wykorzystywany w produkcji jogurtów, który może być rakotwórczy. Podobnie jest z azotanem sodu V, który czasem znajdziemy chociażby w topionych serach. Z kolei kwas fosforowy źle wpływa na kości i zęby ponieważ je demineralizuje.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Chipsy

Chipsy to jedna z najchętniej kupowanych przekąsek. Zdarza się, że jemy je między posiłkami, a także podczas imprez i spotkań towarzyskich.

W składzie chipsów znajdziemy m.in. akryloamid, czyli substancję, która źle wpływa na nasz układ pokarmowy, wyniszcza jelita i wątrobę. Ponadto jest tam także glutaminian sodu. Eksperci wskazują, że w małych ilościach ten składnik nam nie zaszkodzi, jednak przyjmowany regularnie może powodować nietolerancję pokarmową.

Zobacz też: Cała żywność na świecie może być skażona przez organizmy genetycznie zmodyfikowane, wykorzystywane do zwalczania szkodników

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka