Aglutynina z kiełków pszenicy - co to jest, wpływ na organizm
Aglutynina z kiełków pszenicy to lektyna oporna na procesy trawienne. Częste spożywanie produktów obfitujących w aglutyninę może znacząco wpłynąć na stan układu pokarmowego i immunologicznego, zwiększając częstotliwość infekcji i pogarszając nasze samopoczucie. Co warto wiedzieć o aglutyninie z kiełków pszenicy?
1. Co to jest aglutynina z kiełków pszenicy?
Aglutynina z kiełków pszenicy (WGA) to lektyna oporna na wpływ enzymów trawiennych, którą wytwarza roślina w celu obrony przed grzybami, zwierzętami, chwastami czy ludźmi. Może mieć negatywny wpływ na organizm, podejrzewa się ją o właściwości prozapalane i powodowanie nieszczelności jelit.
Istnieją badania potwierdzające te hipotezy, ale były one przeprowadzane w warunkach in vitro lub na zwierzętach, co sprawia, że wiedza na temat WGA wciąż jest dość skąpa.
2. Wpływ aglutyniny z kiełków pszenicy na organizm
Pszenica to podstawowy rodzaj żywności, który dostarcza pożywienia większej liczbie osób, niż jakikolwiek inny produkt na świecie. Współcześnie zboże to zostało poddane selekcji, w taki sposób, by miało jak najwyższą zawartość białka, co przyczyniło się do wzrostu aglutyniny i spadku o 18-28% magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Aglutynina z kiełków pszenicy utrudnia przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, co negatywnie wpływa na procesy regeneracyjne i odbudowujące.
Dodatkowo WGA jest odporna na kwas żołądkowy i enzymy trawienne, ale również wysokie temperatury używane w trakcie pieczenia czy gotowania. W związku z tym lektyny mogą odkładać się w organizmie i przenikać przez błony komórkowe do krwi i tkanek.
Aglutynina ma katastrofalny wpływ na jelita, ponieważ niszczy komórki kosmków i śluzówkę tej części układu pokarmowego, co sprzyja powstawaniu uszkodzeń.
Jednocześnie substancja ta prowokuje powstawanie stanów zapalnych, problemów z wchłanianiem witamin i minerałów oraz szeroko pojętych problemów trawiennych, między innymi ze względu na zmniejszenie ilości wydzielanych enzymów.
W efekcie organizm ma problem z poradzeniem sobie z przyjmowanymi pokarmami, a do krwioobiegu trafiają coraz większe cząsteczki pożywienia, co stanowi przyczynę produkcji antygenów, które traktują żywność jako zagrożenie.
Organizm zaczyna coraz gorzej reagować na produkty bogate w aglutyninę z kiełków pszenicy, powodując reakcje alergiczne lub nadwrażliwości pokarmowe, a nawet choroby autoimmunologiczne.
WGA może w efekcie zwiększać częstotliwość występowania infekcji wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych, a także wymagać zastosowania silniejszych antybiotyków w większych dawkach.
Na ten stan szczególnie narażone są osoby, które zmagają się z zaburzeniami szczelności jelita na skutek przyjmowanych leków lub chemioterapii, wówczas lektyny w większej ilości przedostają się do krwioobiegu i powodują utratę przeciwciał.
Stosowanie produktów bogatych w aglutyninę z kiełków pszenicy zmienia skład flory bakteryjnej jelita, osłabia układ odpornościowy i zwiększa podatność na infekcje.
Jednocześnie skutkuje niewłaściwym wykorzystywaniem witaminy D i pojawieniem się chorób spowodowanych niedoborem tej substancji. Możliwe jest również to, że aglutynina z kiełków pszenicy znacznie utrudnia obronę organizmu przed chorobami, a nawet przed powstawaniem nowotworów.
Warto wiedzieć, że wysokie stężenie lektyn rozpoznaje się również w otrębach, muesli, pełnoziarnistym pieczywie, płatkach śniadaniowych i innych produktach na bazie pszenicy.