Antynowotworowa broń. Najzdrowszy sos na świecie
Sos pomidorowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ryżu i mięsa. To doskonały pomysł na przygotowanie obiadu "na szybko", a do tego bardzo zdrowego. Pomidory są cennym źródłem witamin A, C, E i K oraz cynku, żelaza i potasu, pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia i wzmacniają odporność.
1. Prosty przepis na domowy sos pomidorowy
Sos pomidorowy to podstawa włoskiej kuchni, ale cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na walory smakowe i szybkość przygotowania. Doskonale sprawdzi się jako baza do wielu różnych dań.
Ugotowanie dobrego i aromatycznego sosu pomidorowego wymaga przygotowania kilku składników. Najlepiej smakuje taki na bazie świeżych pomidorów. Jeśli zależy ci na czasie, możesz śmiało zastąpić je gotową passatą, to pozwoli ograniczyć czas potrzebny na obranie i pokrojenie pomidorów oraz gotowanie.
Łączny czas: 1 godz. Czas przygotowania składników: 10 min. Czas gotowania: 50 min.
2. Przepis na sos pomidorowy - składniki
Składniki:
- 2 kg obranych pomidorów lub 1 l passaty,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz.
3. Przepis na sos pomidorowy - przygotowanie
Jak zrobić sos?
Przygotuj potrzebne składniki. Obierz, pokrój pomidory i odłóż.
Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój seler na małe kawałki, marchewkę najprościej będzie zetrzeć na tarce. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż wszystkie składniki.
Dodaj pomidory lub gotowa passatę.
Dorzuć posiekaną pietruszkę i liście bazylii.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotuj wszystko pod przykryciem przez ok. 45 minut. W przypadku passaty czas gotowania można skrócić do 20 min.
W zależności od indywidualnych preferencji przepis można modyfikować, dodając np. aromatyczne przyprawy jak papryczka chili czy curry. Sos warto zblendować, żeby miał aksamitną konsystencję. Gotową miksturę można pasteryzować i używać w "kryzysowych sytuacjach".
4. Właściwości pomidorów
Pomidory doskonale wpływają na wzmocnienie odporności, a do tego są niskokaloryczne. Przetwory jak sok pomidorowy, koncentrat czy przecier - są głównym źródłem likopenu w diecie człowieka . To cenny przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwzapalne. Likopen pomaga zmniejszyć poziom lipidów we krwi oraz redukuje procesy oksydacyjne w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Badania wskazują, że likopen w stężeniu 1-4 µM może zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na raka prostaty, płuc, układu pokarmowego oraz białaczkę. Z kolei w stężeniu 10-40 µM może pełnić funkcję profilaktyczną w ochronie przed rakiem jajnika i wątroby. Naukowcy na Uniwersytecie Illinois wykazali, że kobiety z wysokim stężeniem likopenu we krwi, były pięciokrotnie mniej narażone na rozwój raka szyjki macicy.
W zależności od odmiany, pomidory mogą zawierać od 3,1 – 7,74 mg likopenu na 100 g owocu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl