Trwa ładowanie...

Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii

Otręby to idealne źródło błonnika pokarmowego zawierającego szeroką gamę minerałów i witamin, właśnie dlatego uznawane są za jeden z kluczowych składników diety, w tym diety odchudzającej. Na półkach sklepowych możemy znaleźć otręby owsiane, pszenne czy żytnie. Produkt ten jest idealnym dodatkiem do jogurtów, zup, czy ciast. Otręby kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, dlatego też zdrowa dieta sportowców i osób będących na diecie zawsze uwzględnia je w jadłospisie.

Zobacz film: "Alternatywa dla chleba razowego"

spis treści

1. Właściwości zdrowotne otrębów

Ze względu na dużą zawartość błonnika, a także niewielką ilość przyswajanych cukrów, otręby w znaczącym stopniu aktywizują metabolizm. Dzieje się tak, ponieważ czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym jest skracany. Wobec tego otręby jako naturalny środek spożywczy mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Kluczowym w dodawaniu otrębów do codziennej diety jest fakt, że zapewniają one na długo uczucie sytości.

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

Otręby pszenne wspomagają układ nerwowy poprzez zwiększanie koncentracji i zwalczanie stresu. W otrębach pszennych znajduje się wysoka zawartość żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu oraz jodu. Co więcej, otręby pszenne zawierają znaczącą ilość fosforu, dlatego nie zaleca się ich stosowania przez osoby borykające się z chorobami nerek i układu moczowego. Warto nadmienić, że jedna łyżka otrębów pszennych dodana do posiłku wydłuża czas wytrzymania bez jedzenia.

W otrębach owsianych znajduje się cenne źródło witamin i minerałów. Produkt ten jest bogaty nie tylko w błonnik, ale również w witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, fosfor, żelazo, a także cynk, miedź oraz selen .

2. Otręby pszenne

Otręby pszenne ze względu na dużą zawartość błonnika oraz niewielką ilość przyswajanych cukrów mocno aktywizują metabolizm, skracają czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym, działając jako naturalny środek poprawiajacy perystaltykę jelit. Zawierają duży współczynnik indeksu glikemicznego, dlatego też nie występują jako produkt przy zbilansowanych dietach niskoglikemicznych.

Otręby pszenne zawierają bogate źródło witamin z grupy B. To ważne, ponieważ dzięki temu otręby pszenne mają korzystny wpływ na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Wpływ otrębów pszennych na szeroko pojmowane zdrowie można zauważyć przy systematycznym wprowadzaniu tego produktu do codziennej diety.

Zaleca się spożywanie najpierw małych ilości, ale co ważne – regularnie poprzez zwiększanie zapotrzebowania. Ważne jest, aby dzienną dawkę otrębów pszennych rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Powinno się również zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej. Z racji tego, iż otręby pszenne mają charakterystyczny, naturalny smak, można je spokojnie wykorzystywać do niezliczonej liczby potraw.

Otręby pszenne sprawdzą się idealnie jako składnik słodkich i słonych dań. Można je dodawać do sałatek, surówek, zup, a co istotne – również do deserów. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest dodawanie otrębów pszennych do kotletów mięsnych, tzn. wykorzystywania ich w celu zrobienia panierki.

3. Dlaczego warto spożywać otręby pszenne?

Spożywanie otrębów pszennych nie jest związane tylko z zaletami dla zdrowia. Osoby, które mają nadwrażliwy układ pokarmowy mogą borykać się z problemem zaparć, biegunki czy podrażnienia jelit.

Zawarte w otrębach pszennych pektyny oraz celuloza wpływają niewymiernie na organizm, ponieważ utrudniają wchłanianie przez niego wapnia.

Zobacz także:

Ponadto, otręby pszenne zmniejszają wchłanianie żelaza. Jak już wspomniano, ze względu na dużą zawartość błonnika i znikomą ilość cukru, otręby pszenne doskonale aktywizują metabolizm. Otręby pszenne to idealny składnik diety odchudzającej, który reguluje również problem zaparć.

4. Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 58 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 216 kcal 125 kcal
Białko 15,55 g 9,02 g
Węglowodany 64,5 g 37,4 g
Cukier 0,41 g 0,24 g
Błonnik 42,8 g 24,8 g
Tłuszcz 4,25 g 2,47 g
Tłuszcze nasycone 0,63 g 0,37 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,64 g 0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,21 g 1,28 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

5. Otręby owsiane

Otręby owsiane są źródłem dużych ilości błonnika (aż 19% rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), który skutecznie oczyszcza organizm człowieka ze szkodliwych produktów przemiany materii, przeciwdziałając tym samym powstawaniu wielu chorób przewodu pokarmowego.

Nie tylko wspomagają pracę jelit, ale również wchłaniając wodę, pęcznieją i wypełniają żołądek, likwidując na długo uczucie głodu. Opóźniają moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek i tym samym utrzymują poczucie sytości. Są doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie odchudzającej.

Ziarna owsa zawierają cenne awentramidy – substancje aktywne, które zapobiegają powstawaniu złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie otrębów owsianych wspiera nie tylko układ nerwowy, ale również wspomaga pracę mózgu.

Dobroczynny wpływ otrębów owsianych na odchudzanie można uzyskać przy systematycznym, codziennym ich spożywaniu. Należy wprowadzać je do codziennego jadłospisu powoli, małymi ilościami, regularnie zwiększając zapotrzebowanie. Na początku wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie do jogurtu, mleka czy kefiru. Wraz z otrębami należy zwiększyć spożycie wody niegazowanej (do 2 l dziennie).

Otręby owsiane doskonale sprawdzą się również w formie dodatku do surówek, sałatek, zup czy dań deserowych. Możemy wykorzystać je również w formie panierki do kotletów mięsnych. Właściwości oczyszczającej i antybakteryjne otrębów owsianych sprawiają, że nadają się one jako składnik maseczek przeciwtrądzikowych.

6. Dlaczego warto spożywać otręby owsiane?

Spożywanie otrębów owsianych skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Produkt ten jest polecany wszystkim tym, którzy dbają o swoją sylwetkę i sprawność fizyczną. Otręby owsiane zapobiegają zmęczeniu i działają jak naturalny środek antydepresyjny. Należy nadmienić, że są pomocne w profilaktyce następujących chorób: miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca.

7. Ile kalorii mają surowe otręby owsiane

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 94 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 246 kcal 231 kcal
Białko 17,30 g 16,26 g
Węglowodany 66,2 g 62,2 g
Cukier 1,45 g 1,36 g
Błonnik 15,40 g 14,48 g
Tłuszcz 7,03 g 6,61 g
Tłuszcze nasycone 1,33 g 1,25 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,38 g 2,23 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,77 g 2,60 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.