Biblijny przepis na chleb ma tysiące lat. Bije na głowę pieczywo z marketu
To prawdopodobnie najstarszy, ale zarazem najzdrowszy przepis na chleb. I choć w Biblii nie znajdziemy szczegółowej receptury, to jego uwspółcześniona wersja pozwala rozsmakować się w tym niezwykłym pieczywie. Nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku czy białej mąki, jest za to pełen składników o działaniu prozdrowotnym.
1. Pokochają go diabetycy i osoby na diecie
Pierwszym koneserem tego chleba miał być biblijny prorok, Ezechiel. To też autor trzeciej z ksiąg proroków większych Starego Testamentu, która powstała około dwa i pół tysiąca lat temu.
W Biblii znajdujemy recepturę na tzw. chleb esseński:
"Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. (Ez 4,9)". Autorem przepisu miał być sam Bóg.
To właśnie zboża i nasiona roślin strączkowych stanowią o wartości odżywczej i prozdrowotnej wypieku. Nieprzetworzona pszenica, w tym orkisz, a także proso i jęczmień oraz bób i soczewica sprawiają, że chleb jest sycący, a zarazem świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.
Chleb powstaje na zakwasie, nie zawiera drożdży ani spulchniaczy, które często znajdują się w pieczywie przemysłowym, jakie znamy z marketów. Dzięki probiotycznym bakteriom, a także błonnikowi - reguluje procesy trawienne, oczyszcza jelita ze złogów, a jednocześnie daje uczucie sytości na długo.
To idealny chleb dla diabetyków, bo w odróżnieniu od pieczywa powstałego z rafinowanych zbóż, nie powoduje gwałtownych skoków glukozy. Co ciekawe, powstaje na bazie kiełkujących ziaren zbóż. Dzięki temu dostarcza lizyny - egzogennego aminokwasu, który wspomaga syntezę białek w organizmie, szczególnie w mięśniach i kościach. Lizyna wspiera też produkcję L-karnityny, nieodzownej dla prawidłowego metabolizmu tłuszczu. To kolejny powód, by chleb esseński pokochały osoby chcące zrzucić wagę.
Lizyna wraz z obecnym w chlebie cynkiem, żelazem, witaminą C i beta-karotenem - wpływa również pozytywnie na odporność, chroniąc przed częstymi infekcjami.
2. Przepis na chleb Ezechiela
Oryginalna receptura brzmi enigmatycznie, na szczęście dziś znamy dokładniejsze proporcje niż lakoniczny opis biblijny.
Składniki:
- 125 zakwasu żytniego,
- trzy łyżki mąki pszennej,
- sześć łyżek mąki orkiszowej,
- sześć łyżek mąki jęczmiennej,
- sześć łyżek mąki z prosa,
- jedna płaska łyżka soli,
- jedna czwarta szklanki suszonego bobu,
- jedna czwarta szklanki suszonej soczewicy,
375 ml ciepłej wody.
Do miski należy wlać ciepłą wodę oraz dodać zakwas, mąkę pszenną, a także po kilka łyżek pozostałych mąk: z prosa, jęczmiennej i orkiszowej.
- Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie nakryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 12 do 16 godzin.
- Suszone strączki należy zalać zimną wodą i również odstawić na kilkanaście godzin.
- Po upływie tego czasu bób i soczewicę należy zmielić w blenderze na pastę.
- Następnie zmielone strączki należy dodać do przygotowanego zaczynu i dokładnie wymieszać.
- W kolejnym kroku do masy dodaje się pozostałe mąki i dokładnie wyrabia gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto powinno wyrastać przez godzinę, a po upływie tego czasu chleb można przenieść do natłuszczonej formy.
- Chleb Ezechiela powinien się piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 20 minut, a następnie – w 200 stopniach Celsjusza przez kolejne 20 minut.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl