Proso - właściwości, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
Proso to zboże jednoroczne, które znane jest od setek lat. Dzięki wielu właściwościom prozdrowotnym pozwala walczyć między innymi z dolegliwościami układu moczowego. Dzięki temu proso jest też coraz częściej i chętniej wykorzystywane w kuchni. Dowiedz się więcej o tym niezwykle cennym zbożu i włącz je do swojej diety.
1. Uprawa prosa
Do prosa należy aż około 500 gatunków, które rosną przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej. Typowy gatunek prosa, ten najbardziej znany i najczęściej wykorzystywany, to Panicum miliaceum, inaczej zwane prosem zwyczajnym.
Choć proso w wielu krajach świata można spotkać w formie dzikiej, w Polsce jest niemal tylko i wyłącznie uprawiane.
Charakterystyczny jest wygląd prosa. Gdy dojrzeje, osiąga nawet 150 cm wysokości. Liście prosa są rzadkie, z charakterystycznym białym paskiem po środku, natomiast jego źdźbła są grube.
Kwiaty tego zboża zbierają się w wiechę i odznaczają się wyrazistym purpurowym kolorem.
Ziarna prosa służą do otrzymywania podstawowego produktu, jakim jest kasza jaglana. W ostatnim czasie wraca ona coraz częściej na nasze stoły. Wszystko to dzięki wielu właściwościom prozdrowotnym.
2. Składniki odżywcze prosa
Proso to bogate źródło wielu składników i witamin. Znajdziemy w nim witaminę E, witaminy z grupy B. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Ponadto w skład prosa wchodzi wiele składników mineralnych. Zaliczamy do nich: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, krzemionkę.
3. Właściwości prozdrowotne zboża
Lecznicze właściwości prosa sprawiają, że jest ono bardzo cenione w medycynie naturalnej. Jakie są właściwości prozdrowotne prosa? Wzmacnia nerki, żołądek, śledzionę. Korzystnie wpływa na układ moczowy, działając moczopędnie.
Jeśli przed gotowaniem uprażymy proso, pomoże zwalczyć objawy biegunki. Gdy z kaszy jaglanej przygotujemy kleik, pozwoli nam uporać się z wymiotami. Proso nie zawiera glutenu, mogą więc bez obaw spożywać je osoby cierpiące na celiakię.
Do swojej diety proso powinny włączyć osoby cierpiące na drożdżycę, gdyż proso wykazuje działanie przeciwgrzybicze. To nie wszystko. Potrawy z kaszy jaglanej otrzymywanej z prosa są zalecane przy chorobach wątroby i chorobach sercowo-naczyniowych.
Proso obniża też ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, dzięki temu że po jego spożyciu węglowodany są wolniej przyswajane. Kaszę jaglaną warto też włączyć do diety z tego powodu, że jest zasadotwórcza, dzięki czemu chroni przed kwasicą metaboliczną.
Proso jest też doskonałe dla osób, które uskarżają się na nieprzyjemny zapach z ust – dzięki temu, że hamuje rozwój bakterii, zboże to odświeża oddech. Spożywanie kaszy jaglanej polecane jest też przy przeziębieniach.
Zobacz także:
Nie bez przyczyny proso nazywane jest też zbożem urody. Nadaje cerze promienny wygląd, pozytywnie wpływa na wygląd włosów i paznokci. Dzięki zawartym w prosie przeciwutleniaczom, zboże to spowalnia proces starzenia się organizmu.
4. Główny produkt otrzymywany z prosa
Kasza jaglana, jako główny produkt otrzymywany z prosa, ma bogate zastosowanie w kuchni. Można przygotować ją na wiele sposobów. Dobrze smakuje przyrządzona zarówno jako danie obiadowe, jak i deser. Warto więc jak najszybciej sięgnąć po to superfoods i przyrządzać je na dziesiątki
5. Ile kalorii ma surowe proso
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 200 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 378 kcal | 756 kcal |
Białko | 11,02 g | 22,0 g |
Węglowodany | 72,9 g | 146 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 8,50 g | 17,00 g |
Tłuszcz | 4,22 g | 8,44 g |
Tłuszcze nasycone | 0,72 g | 1,45 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,77 g | 1,55 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,13 g | 4,27 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |