Trwa ładowanie...

Ogranicza wnikanie koronawirusa do komórek. Pij nawet dwie filiżanki dziennie

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 22.11.2023 10:50
Kawa chroni przed COVID, marskością wątroby, demencją. Pij codziennie
Kawa chroni przed COVID, marskością wątroby, demencją. Pij codziennie (Getty Images)

Kawa zawiera co najmniej 1000 roślinnych związków, z których część wykazuje wysoką aktywność biologiczną. Dzięki nim wspiera mózg, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, działa ochronnie na układ pokarmowy, a nawet może chronić przed rakiem. Zdaniem naukowców kawa ma też potencjał w walce z koronawirusem.

spis treści

1. Kawa może chronić przed koronawirusem

Wyniki nowego odkrycia dotyczącego potencjału kawy ukazały się na łamach "Cell & Bioscience" należącego do BMC. To nie pierwsze badanie, które wskazuje, że w walce z COVID mogą mieć znaczenie czynniki związane ze stylem życia, takie jak zdrowa dieta bogata w witaminy, minerały czy polifenole oraz aktywność fizyczna, która jest kluczowa także dla układu immunologicznego.

Kawa hamuje wnikanie wirusa SARS-CoV-2 do komórek
Kawa hamuje wnikanie wirusa SARS-CoV-2 do komórek (Pixabay)
Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

Okazuje się, że picie małej czarnej także może być cennym nawykiem, który wykazuje działanie ochronne przed infekcjami. Kawa jest bowiem źródłem związków takich jak kwas chlorogenowy (CGA), kwas kawowy (CAA), kafestol, melanoidyny i trygonellina.

Wcześniejsze badania dowiodły, że jeden z nich, kwas chlorogenowy, ma szczególnie duży potencjał: może regulować ciśnienie tętnicze krwi, poprawiać profil lipidowy oraz glikemię, zmniejszać stan zapalny organizmu, a nawet przyspieszać metabolizm. Kawa może chronić przed chorobami serca, marskością wątroby, nowotworami, a nawet schorzeniami neurodegeneracyjnymi, jak demencja.

Najnowsze badanie dowodzi, że CGA może także utrudniać zakażenie SARS-CoV-2 poprzez mechanizm "hamowania łączenia się białka kolczastego SARS-CoV-2 z ludzkim enzymem konwertującym angiotensynę 2 (ACE2), zmniejszania przezbłonowej proteazy serynowej 2 (TMPRSS2) ) i aktywność katepsyny L (CTSL)" – tłumaczą naukowcy na łamach "Cell & Bioscience". Badanie in vitro wykazało, że kawa może ograniczyć wnikanie wirusa do komórek nawet o 60 do 81 proc.

2. Skróci lub zapobiegnie infekcji. Pij dwie filiżanki dziennie

Z kolei próba obejmująca 64 osoby dowiodła, że wystarczy już jedna do dwóch filiżanek kawy dziennie, nawet tej bezkofeinowej, by hamować infekcję niezależnie od wariantu koronawirusa, który ją wywołał.

To zresztą nie pierwsze badanie, które przynosi tak zaskakujące wyniki – dotychczas brytyjscy naukowcy przyjrzawszy się potencjałowi kawy, odkryli, że włączenie jej do diety może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 nawet o dziesięć proc. Natomiast analiza przeprowadzona na mieszkańcach Hiszpanii w wieku senioralnym, między 75. a 90. rokiem życia, dowiodła, że regularne picie małej czarnej może też zmniejszać ciężkość przebiegu infekcji.

Naukowcy uważają, że zalecenie spożywania do dwóch filiżanek kawy dziennie powinno zostać włączone do katalogu zaleceń dotyczących ochrony przed infekcją koronawirusową.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze