Ceny jak w barze mlecznym. Dietetyk mówi, co go zdziwiło w menu KPRM
Udziec z indyka z jabłkiem i żurawiną, łosoś pieczony w papilotach, żurek z jajkiem i kiełbasą - to niektóre z pozycji serwowanych przez stołówkę w KPRM. Zapytaliśmy dietetyka, czy współpracownicy premiera mogą w pracy zadbać o odpowiednią dietę.
1. Bufet u premiera
Donald Tusk dekadę temu zachwalał jedzenie serwowane w bufecie KPRM, zdradził wtedy, jakie jest jego ulubione danie.
- Jem w pracy obiady z kancelaryjnej kuchni od 7 lat. Są skromne, ale bardzo dobre. Domowe. Najlepsze są kotlety mielone, ziemniaki i mizeria - pisał w 2014 r. w kontrze do wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego, który o stołówce pracowników KPRM wypowiadał się dość krytycznie.
- Kiedy ja byłem premierem, to jadłem wyjątkowo – przepraszam, że tak mówię – ohydne obiady w Kancelarii Premiera. I chociaż twarz mi wykręcało, to jadłem – opowiadał wtedy w wywiadzie Kaczyński.
Jem w pracy obiady z kancelaryjnej kuchni od 7 lat. Są skromne, ale bardzo dobre. Domowe. Najlepsze są kotlety mielone, ziemniaki i mizeria.
— Donald Tusk (@donaldtusk) July 9, 2014
Dziennikarze "Faktu" sprawdzili, jak teraz wygląda menu u premiera i czy nadal może liczyć na klasyczne dania polskiej kuchni.
2. Ceny jak w barze mlecznym
Jak się okazuje, pracownicy KPRM mają do wyboru dwie stołówki - bufet "R" prowadzony przez Centrum Obsługi Administracji Rządowej i drugi, za który odpowiada firma zewnętrzna. Bufet zapewnia też codziennie obsługę gastronomiczną konferencji, narad i spotkań organizowanych w siedzibie KPRM.
Poniżej przykładowe ceny dań serwowanych w bufecie "R" w KPRM:
- zupa szczawiowa – 5,83 zł,
- zupa serowo-cebulowa – 5,62 zł,
- zupa z soczewicy – 8,41 zł,
- gołąbki z kaszą i grzybami w sosie grzybowym – 14,04 zł,
- udziec z indyka – 16,20 zł,
- łosoś pieczony w papilotach - 29,16 zł,
- ziemniaki puree – 4,32 zł,
- frytki – 5,79 zł,
- kasza pęczak – 2,39 zł,
- kawa z mlekiem - 3,81 zł,
- herbata z cytryną – 1,40 zł,
- coca-cola – 6,59 zł/200 ml.
Równie atrakcyjne ceny proponuje druga stołówka obsługiwana przez firmę cateringową. W ofercie jest zarówno menu śniadaniowe, jak i obiadowe.
Przykładowe dania dostępne na drugiej stołówce KPRM:
- jajecznica z dwóch jaj na maśle z pieczywem – 8 zł,
- kaszanka z cebulką i z jabłkiem – 6 zł,
- omlet z szynką, żółtym serem i warzywami z pieczywem – 12 zł,
- smażony makaron ryżowy po chińsku - 24 zł,
- żeberka w sosie barbecue - 20 zł.
3. Stołówka KPRM pod lupą dietetyka
Zapytaliśmy dietetyka klinicznego, jak ocenia posiłki serwowane w bufecie Kancelarii Premiera. Ekspert przyznaje, że jest pod wrażeniem szerokiej oferty i dobrze skomponowanego menu.
- To menu w obu bufetach daje duże możliwości, możemy zjeść domowo i prosto. W menu pojawia się tłusta ryba, chude mięso, zupy warzywne - to są plusy. Ceny są niesamowite, jak za takie dobre jedzenie, np. za łososia pieczonego w papilotach - wskazuje Kamil Paprotny.
- Bardzo dobrym wyborem z punktu widzenia dietetycznego jest wśród tych propozycji np. bryzol wieprzowy, jeżeli oczywiście będzie przygotowany na dobrych tłuszczach albo udziec z indyka. Zdziwiła mnie np. zupa z soczewicy - to doskonały wybór, zawsze kładę duży nacisk na obecność roślin strączkowych w diecie - podkreśla dietetyk.
- W ofercie mamy typowe obiady domowe, jak szczawiowa, żurek z jajkiem, jest też sałatka trzy sery z gruszką, są też grube kasze - to doskonały zamiennik dla osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanową. Najlepszym wyborem będzie na pewno pęczak - radzi.
Dietetyk zwraca uwagę też na ofertę produktów przygotowanych z myślą o wegetarianach, jak gołąbki z kaszą i grzybami czy pęczotto z jarmużem i burakiem.
- Chociaż w tym przypadku sugerowałbym uzupełnienie tego dania o białko. Ten błąd jest często powielany w wielu restauracjach, że rzadko te dania mają dodatki białkowe - zaznacza Paprotny.
Z jakich pozycji w menu dietetyk radziłby zrezygnować?
- Jajecznica, omlet i kaszanka jeśli są na maśle, patrząc z punktu widzenia zdrowotnego, to średni wybór. Pojawiają się też takie propozycje, jak makaron smażony po chiński czy żeberka w sosie barbecue, które są dość tłuste, więc lepiej ich unikać lub sięgać po nie okazjonalnie. Zasada jest prosta - powinniśmy przede wszystkim wybierać dania jak najmniej smażone i bez dodatków mącznych - rekomenduje ekspert.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl