Chłodnik litewski - opis, składniki, sposób przygotowania
Chłodnik litewski znany jest również jako chłodnik z botwinką. Jest to pyszna wiosenna zupa, składająca się ze świeżych warzyw. Zimą lubimy jeść potrawy sycące i rozgrzewające. Wiosną i latem natomiast skłaniamy się do dań lżejszych i ochładzających. Taki właśnie jest chłodnik litewski.
Należy pamiętać, że chłodni litewski powinien być podany w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje z dobrym ciemnym chlebem.
1. Co to jest chłodnik litewski?
Chłodnik litewski to mega dawka beta-karotenu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim liście botwinki. Beta - karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wieloma nowotworami, oczy przed zaćmą oraz podnosi odporność organizmu, pobudzając produkcję limfocytów.
## Składniki dobrego chłodnika Do przyrządzenia dobrego chłodnika litewskiego będą potrzebne następujące składniki:
- 400 g jogurtu lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru,
- pęczek botwinki,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 świeży ogórek,
- pół pęczka koperku i szczypiorku,
- maggi,
- sól,
- ewentualnie jaja na twardo.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Jak przygotować chłodnik?
Przygotowanie chłodnika litewskiego zaczynamy od opłukania botwinki. Następnie musimy ją pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka, zalać 3/4 szklanki wrzątku, zakwasić sokiem z cytryny, posłodzić i gotować ok. 5-8 minut na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać jogurt i roztrzepać. Dodać do niego posiekany koperek i szczypiorek.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki. Dorzucić do jogurtu. Następnie wlać do garnka ugotowaną botwinkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i maggi. Ewentualnie dorzucić pokrojone w kostkę jaja. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby zupa się schłodziła i przegryzła.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 159,0 |
Białko | 12,8 g |
Tłuszcz | 4,9 g |
Cholesterol | 16,0 mg |
Węglowodany | 23,8 g |
Błonnik | 7,7 g |
Witamina C | 66,5 mg |
Witamina A | 1135,8 µg |
Potas obecny w chłodniku litewskim pomoże wyregulować poziom wody w organizmie i ciśnienie krwi. Odpowiednia jego dawka pomoże pozbyć się obrzęków, dbając tym samym o zdrowie i urodę naszych nóg. To danie idealne na lato polecane jest w dietach odchudzających, oczyszczających i niskotłuszczowych.