Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Chłodnik litewski - opis, składniki, sposób przygotowania

Avatar placeholder
12.04.2021 10:28
Chłodnik litewski polecany jest w dietach odchudzających, oczyszczających i niskotłuszczowych
Chłodnik litewski polecany jest w dietach odchudzających, oczyszczających i niskotłuszczowych (123rf.com)

Chłodnik litewski znany jest również jako chłodnik z botwinką. Jest to pyszna wiosenna zupa, składająca się ze świeżych warzyw. Zimą lubimy jeść potrawy sycące i rozgrzewające. Wiosną i latem natomiast skłaniamy się do dań lżejszych i ochładzających. Taki właśnie jest chłodnik litewski.

Należy pamiętać, że chłodni litewski powinien być podany w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje z dobrym ciemnym chlebem.

spis treści

1. Co to jest chłodnik litewski?

Chłodnik litewski to mega dawka beta-karotenu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim liście botwinki. Beta - karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wieloma nowotworami, oczy przed zaćmą oraz podnosi odporność organizmu, pobudzając produkcję limfocytów.

Dlaczego warto jeść zupy?
Dlaczego warto jeść zupy? [6 zdjęć]

Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie

zobacz galerię
Zobacz film: "Trzy wiosenne zupy"

## Składniki dobrego chłodnika Do przyrządzenia dobrego chłodnika litewskiego będą potrzebne następujące składniki:

  • 400 g jogurtu lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru,

  • pęczek botwinki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół pęczka koperku i szczypiorku,
  • maggi,
  • sól,
  • ewentualnie jaja na twardo.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Jak przygotować chłodnik?

Przygotowanie chłodnika litewskiego zaczynamy od opłukania botwinki. Następnie musimy ją pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka, zalać 3/4 szklanki wrzątku, zakwasić sokiem z cytryny, posłodzić i gotować ok. 5-8 minut na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać jogurt i roztrzepać. Dodać do niego posiekany koperek i szczypiorek.

Ogórka obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki. Dorzucić do jogurtu. Następnie wlać do garnka ugotowaną botwinkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i maggi. Ewentualnie dorzucić pokrojone w kostkę jaja. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby zupa się schłodziła i przegryzła.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie159,0
Białko12,8 g
Tłuszcz4,9 g
Cholesterol16,0 mg
Węglowodany23,8 g
Błonnik7,7 g
Witamina C66,5 mg
Witamina A1135,8 µg

Potas obecny w chłodniku litewskim pomoże wyregulować poziom wody w organizmie i ciśnienie krwi. Odpowiednia jego dawka pomoże pozbyć się obrzęków, dbając tym samym o zdrowie i urodę naszych nóg. To danie idealne na lato polecane jest w dietach odchudzających, oczyszczających i niskotłuszczowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze