Chlorek wapnia – zastosowanie, skutki uboczne
Czym jest chlorek wapnia, jaką spełnia rolę w przemyśle spożywczym? Przede wszystkim chlorek wapnia pełni funkcję rolę regulatora kwasowości. Uważany jest za bezpieczny środek wiążący, który ma zdolność utwardzania, niektórych substancji w gotowym produkcie. Czy możliwe jest przedawkowanie chlorku wapnia?
1. Zastosowanie chlorku wapnia
Czytając etykiety na produktach spożywczych można znaleźć oznaczenie E509, jest to właśnie chlorek wapnia, jest to związek syntetyczny, który powstaje, jako produkt uboczny podczas reakcji powstawania węglanu sodu z wykorzystaniem metody Solvaya.
Jakie zastosowanie ma chlorek wapnia? Przede wszystkim chlorek wapnia jest dodawany do produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia. Dlatego symbol E509 można znaleźć na powidłach, marmoladach czy dżemach. Chlorek wapnia stosowany jest również w galaretkach.
Gdzie jeszcze stosowany jest chlorek wapnia? Związek jest jednym ze składników mleka w proszku, mleka zagęszczonego, dodawany jest też w owocach w puszkach. Chlorek wapnia znajduje się też w nabiale, a przede wszystkim w serach żółtych, twarogach, a także w serach dojrzewających.
Na rynku spożywczym dostępne są również substytuty soli, w których znajduje się chlorek wapnia. Wszystkie preparaty, produkty spożywcze, których składnikiem jest chlorek wapnia powodują, że szybciej jest wchłaniany wapń do organizmu, co oczywiście wpływa pozytywnie na stawy i kości.
Poleca się też stosowanie chlorku wapnia przy dużych niedoborach wapnia przykładowo, jako suplement diety osób, które się niewłaściwie odżywiają. Warto też podawać chlorek wapnia w okresie większego zapotrzebowania na ten pierwiastek dla przykładu podczas rehabilitacji po złamaniu czy w czasie intensywnego wzrostu kości, czyli w okresie dojrzewania.
Chlorek wapnia powinien być też włączony do suplementacji diety sportowców, dlatego, że związek ten wspiera metabolizm.
Przeczytaj także
Jednak ważne jest, aby wiedzieć, że wchłanianie chlorku wapnia zależy przede wszystkim od zawartości witaminy D3, a także fosforu w codziennym jadłospisie. Chlorek wapnia ma także zastosowanie w innych branżach, przykładowo w przemyśle, gdzie w czasie zimy posypuje się nim drogi, występuje też w formie bezwonnej do wysuszania substancji ciekłych czy gazów.
2. Skutki uboczne chlorku wapnia
Chlorek wapnia, podobnie jak inne substancje, a nawet witaminy może zostać przedawkowany. W każdej diecie powinny być zachowane normy i właściwe proporcje. Przyjmowanie chlorku wapnia ponad obowiązujące normy może prowadzić do sytuacji zagrażających zdrowiu, a nawet życiu osoby przyjmującej chlorek wapnia.
Osoba, która nadużyje chlorku wapnia może zauważyć działania niepożądane. Dla przykładu może dojść do zaburzeń rytmu serca, różnych dolegliwości żołądkowych, podrażnienia błon śluzowych. Dlatego należy kontrolować skład produktów spożywczych, aby normy przyjmowania chlorku wapnia nie zostały przekroczone.