Trwa ładowanie...

Chroni DNA. Tania i silna tarcza antynowotworowa

Avatar placeholder
Dominika Najda 22.10.2023 13:38
Chroni przed nowotworami i korzystnie wpływa na układ trawienny. Jedz regularnie, by poprawić odporność
Chroni przed nowotworami i korzystnie wpływa na układ trawienny. Jedz regularnie, by poprawić odporność (Getty Images)

Jesienny jadłospis warto wzbogacić czerwoną kapustą. To warzywo krzyżowe niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, znajdziemy w nim również całą masę witamin i składników odżywczych.

spis treści

1. Korzyści z jedzenia czerwonej kapusty

Czerwona kapusta może być spożywana zarówno na surowo, jak i po poddaniu jej obróbce termicznej. Zawiera niewiele kalorii, w 100 g znajduje się ich około 89, a do tego zapewnia korzyści jak probiotyki.

Nierozpuszczalny błonnik z czerwonej kapusty pomaga zapobiegać zaparciom, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby uchyłkowej jelit i nowotworu jelita grubego. Może pomóc złagodzić objawy niektórych schorzeń, takich jak objawy IBS.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Czerwona kapusta zawiera witaminę C, która pobudza aktywność białych krwinek stanowiących pierwszą linię obrony układu odpornościowego. Odgrywa też ważną rolę w utrzymaniu naszych komórek w dobrym zdrowiu.

Antocyjany znajdujące się w kapuście czerwonej mają silne właściwości przeciwzapalne. Są one szczególnie ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów lub zmagających się z artretyzmem.

2. Warzywo o wielu właściwościach

Czerwona kapusta jest warzywem bogatym w witaminę K, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia. Dieta obfita w tę witaminę poprawia gęstość kości, zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz sprzyja prawidłowemu krzepnięciu krwi.

Dzięki przeciwutleniaczom obniżamy ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca czy cukrzyca. Kapusta czerwona chroni przed uszkodzeniami DNA oraz zapobiega degeneracji komórek.

Warzywo jest też świetnym probiotykiem. Włączenie czerwonej kapusty do diety korzystnie wpływa na układ trawienny i promuje rozwój dobrych bakterii. Pomaga też chronić przed otyłością.

Jedzenie surowej czerwonej kapusty to najlepszy sposób, aby w pełni korzystać z jej właściwości zdrowotnych. To świetna baza do sałatek, a także sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze