Chroni przed otyłością. Zapobiega cukrzycy, a nawet może ją leczyć
Zdrowa i zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu, a nawet leczeniu cukrzycy typu 2. Choroba metaboliczna głównie wynika z naszego stylu życia, więc warto zadbać o to, co znajduje się w naszym jadłospisie, by się przed nią uchronić.
1. Dieta w zapobieganiu cukrzycy
Otyłość to jedna z głównych przyczyn cukrzycy typu 2. Nadmiar tkanki tłuszczowej, zwłaszcza wokół brzucha, może prowadzić do insulinooporności i zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
By zapobiegać chorobie, nie trzeba zaraz przechodzić na rygorystyczną dietę. Nie musisz nawet rezygnować z przekąsek. Kluczem jest zwracanie uwagi na produkty, które trafiają na nasz talerz oraz wielkość porcji.
Wystarczy zamienić kilka niezdrowych produktów, które przyczyniają się do zwiększenia masy ciała. Takie drobne modyfikacje mogą mieć ogromny wpływ na stan zdrowia i ogóle samopoczucie.
1.1. Chleb
Wcale nie musisz całkowicie rezygnować z chleba, wystarczy, że ten biały zastąpisz pieczywem pełnoziarnistym. To banalnie prosty sposób na zwiększenie ilości błonnika w diecie.
Błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom i zwiększa uczucie sytości.
1.2. Płatki śniadaniowe
Zamiast płatków śniadaniowych wybierz owsiankę - to najlepszy wybór na śniadanie. Możesz do niej dodać ulubione owoce, orzechy, nasiona lub masło orzechowe. Płatki owsiane dostarczają mnóstwo błonnika i pomagają redukować cukier.
Jeśli nie masz czasu na poranne gotowanie, owsiankę możesz przygotować wieczorem. Wystarczy dodać mleko, wodę lub jogurt. Różnicę odczuje nie tylko organizm, ale także portfel - płatki owsiane są znacznie tańsze.
1.3. Mięso
Nie chodzi o to, by całkowicie rezygnować z mięsa, ale poprawić jakość posiłków. Do mięsnych dań dodaj rośliny strączkowe - mięso mielone możesz zmieszać z soczewicą lub ciecierzycą. W ten sposób zwiększyćsz ilość błonnika i przy okazji zaoszczędzisz. Miej pod ręką mieszankę mrożonych warzyw, by ograniczyć odpady.
1.4. Owoce
Niezdrowe przekąski zastąp owocami. Banan to idealny, wstępnie opakowany produkt, który można zabrać ze sobą. Zamiast tabliczki czekolady wybierz jabłko.
1.5. Słone przekąski i czipsy
Jeśli najdzie cię ochota na coś słonego, sięgnij po lekko solony popcorn lub orzechy. W ten sposób zyskasz więcej błonnika i mniej tłuszczów nasyconych. Uważaj jednak na porcje! Orzechy są dość kaloryczne, więc łatwo przesadzić.
1.6. Kaloryczne desery
Desery z ciężkimi kremami zamień na jogurt z owocami i innymi dodatkami. Istnieje silny związek między spożywaniem produktów fermentowanych a zapobieganiem cukrzycy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl