Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem, łagodzi stres. Dodaj do lemoniady lub rosołu

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
18.06.2023 19:00
Właściwości trawy cytrynowej
Właściwości trawy cytrynowej (Getty Images)

Trawa cytrynowa, nazywana również palczatką cytrynową, cieszy się niezwykłą popularnością w krajach azjatyckich. Ceniona jest za swój intensywnie cytrynowy aromat, który nadaje daniom wyjątkowego charakteru. Doskonale komponuje się z zupami, potrawami smażonymi w woku czy warzywnym curry.

spis treści

Trawa cytrynowa ma wiele do zaoferowania, gdy przyjrzymy się jej właściwościom. Jej liście są bogate są w olejki eteryczne, takie jak cytral, geraniol i limonen. To właśnie one odpowiadają za intensywny cytrusowy zapach i smak. Zawarta w roślinie witamina C jest z kolei ważna dla produkcji kolagenu, zdrowia skóry i neutralizowania wolnych rodników w organizmie.

Palczatka cytrynowa jest źródłem różnych minerałów, w tym żelaza, magnezu, potasu i cynku. Te minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania równowagi elektrolitowej.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Trawa cytrynowa i jej działanie przeciwutleniające

Badania opublikowane w tygodniku naukowym "Journal of Agriculture and Food Chemistry" wskazują, że w zawarte w trawie cytrynowej antyoksydanty mogą przyspieszyć usuwanie szkodliwych wolnych rodników z organizmu, a tym samym przeciwdziałać rozwojowi niektórych schorzeń. Związki, które szczególnie powinny nas zainteresować to kwas chlorogenowy oraz izoorientyna.

2. Właściwości przeciwbakteryjne

Palczatka cytrynowa dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym uznawana jest za naturalne lekarstwo na zakażenia jamy ustnej. Badanie in vitro z 2012 roku potwierdziło, że olejki eteryczne występujące w roślinie charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi przeciwko bakteriom Streptococcus mutans. To właśnie te drobnoustroje odgrywają istotną rolę w rozwoju próchnicy (nazywa się je często bakteriami próchnicotwórczymi).

3. Moczopędne działanie palczatki cytrynowej

Trawa cytrynowa może być wykorzystywana jako naturalny środek o działaniu moczopędnym. Badanie biomedyczne z 2001 roku, przeprowadzone na szczurach, wykazało, że napar na bazie palczatki cytrynowej działa bardzo podobnie jak zielona herbata, tzn. wspomaga częste oddawanie moczu, ale nie uszkadza żadnych organów. Nie powoduje również działań niepożądanych.

4. Trawa cytrynowa a aromaterapia

Aromaterapia z wykorzystaniem trawy cytrynowej może mieć korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Badania sugerują, że zapach trawy cytrynowej może działać uspokajająco. Przyjemny cytrusowy aromat może redukować stres, zmniejszać napięcie i lęk, a także poprawiać nastrój.

5. Jak zrobić napar z trawy cytrynowej?

Przygotuj naczynie lub dzbanek, w którym będziesz zaparzać trawę. Upewnij się, że naczynie jest czyste. Posiekaj trawę cytrynową na mniejsze kawałki. Możesz użyć noża lub rozgnieść ją w moździerzu.

Dodaj posiekaną trawę cytrynową do naczynia lub dzbanka. Zagotuj wodę. Wlej wrzątek do naczynia z trawą cytrynową aż pokryje ją całkowicie. Pozostaw trawę we wrzątku przez około 10-15 minut, aby uwolniła swoje aromatyczne właściwości. Po upływie czasu zaparzania, przecedź napar, aby usunąć liście trawy cytrynowej. Możesz użyć sitka lub gazowej ściereczki.

Napar z trawy cytrynowej ma orzeźwiający, cytrynowy smak i można go spożywać samodzielnie lub używać jako składnika w napojach, np. herbacie.

6. Kto nie powinien sięgać po trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa wspomaga redukcję problemów związanych z układem pokarmowym, przeciwdziała niestrawności, wzdęciom, wymiotom i zaparciom, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Niestety, nie każdy może po nią sięgać.

Osoby uczulone po spożyciu trawy cytrynowej mogą wykazywać reakcje alergiczne. Nadwrażliwość może objawiać się w postaci wysypki skórnej, problemów z oddychaniem, tachykardii.

Bezpieczeństwo spożywania trawy cytrynowej podczas ciąży i karmienia piersią nie zostało w pełni zbadane, dlatego w tych okresach zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności i konsultację z lekarzem przed spożywaniem rośliny.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze