2 z 5Sałatka owocowo-warzywna z kaszą i fetą
- Oczywiście sałatka! To świetny sposób na uzupełnienie odpowiedniej ilości warzyw, którą powinniśmy spożyć w ciągu dnia. Sałatki — nie dość, że zdrowe, to wzbogacone o dodatek kaszy, makaronu, pieczywa (np. w formie grzanek) — są bardzo pożywne. Dzięki nim można w łatwy sposób urozmaicić dietę. W komponowaniu sałatek ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia — odpowiada Paulina Styś-Nowak, dietetyk, prowadząca stronę cojesc.net, na pytanie o idealną kolację.
Jak się okazuje, nie trzeba wkładać wiele wysiłku w przygotowanie ostatniego posiłku dnia. To danie nie zabierze nam wiele czasu, jeśli zastosujemy się do wskazówki naszego eksperta:
- Przygotowując kolacyjne sałatki, często wykorzystuję produkty, których nie udało mi się zużyć w ciągu dnia, ponieważ np. ugotowałam je w zbyt dużych ilościach. Nierzadko robię to celowo, żeby wieczorem mieć co dorzucić do talerza z sałatką. Dzięki temu taka potrawa powstaje w 5-10 minut i jedzenie się nie marnuje — mówi dietetyk.
- Oto jedna z takich szybkich propozycji (miałam już ugotowaną poprzedniego dnia kaszę i buraki) - dodaje dietetyk.
Lista składników:
- 100 g (waga przed gotowaniem) kaszy gryczanej,
- 2 małe ugotowane wcześniej buraki,
- 1 pomarańcza,
- ok. 120 g sera typu feta,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 2 gałązki selera naciowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka posiekanego chilli,
- łyżka oliwy,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Kroimy buraki, pomarańczę, fetę i selera w ulubione kształty. Przez chwilę na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki). Dodajemy chilli, szpinak i ugotowaną kaszę. Smażymy przez kilka minut. Na koniec mieszamy wszystkie składniki i oprószamy sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz też: Sygnały, które mogą świadczyć o tym, że twoje ciało jest pełne toksyn