Co siedzi w chipsach?
1 z 8Niezdrowa przekąska
Ziemniaczane, paprykowe, cebulkowe i wiele innych bardzo różnych smaków. Chipsy spoglądają na nas z półek w niemalże każdym sklepie. I trudno się dziwić – na europejskim rynku dostępne są od 1921 roku, czyli niemal stu lat.
Przez ten czas słona przekąska zdążyła sobie zaskarbić rzeszę zagorzałych zwolenników. I choć prawie każdy słyszał, że chipsy są niezdrowe i pełne są szkodliwych dla zdrowia substancji, to trudno jest ich sobie odmówić. Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi: spożywanie chipsów prowadzi do otyłości, problemów z przewodem pokarmowym, pogarsza ogólne samopoczucie i nie sprzyja nerwom.
Co zatem decyduje o tym, że chipsów tak trudno sobie odmówić? Kiedy można już mówić o uzależnieniu? Przyjrzyjmy się, co ta przekąska skrywa w środku.