4 z 8Akrylamid
Dobre chipsy to chrupiące chipsy.Tymczasem jak się okazuje, w tej chrupkiej powierzchni czai się niebezpieczeństwo. Wielofunkcyjny związek, który stosuje się podczas produkcji plastiku, w przemyśle kosmetycznym i papierniczym. Jest niemal w każdej kuchni. Ta toksyczna substancja obecna jest także w słonych, chrupiących przekąskach. Akrylamid, bo tak owa substancja się nazywa, powstaje podczas produkcji jako wynik reakcji, które zachodzą pomiędzy skrobią a aminokwasami.
Akrylamid ma swoje dobre strony – odpowiada za chrupki charakter wielu produktów, w tym chleba, bułek, chipsów. Znajduje się również we frytkach, krakersach, płatkach śniadaniowych. Ale ma też strony złe – naukowcy potwierdzają, że substancja może prowadzić do zaburzeń pracy centralnego układu nerwowego, obniża odporność, ma działanie nowotworowe, podnosi poziom cholesterolu LDL.
Zobacz więcej:
Akrylamid - trujący składnik, który serwujemy sobie każdego dnia