Często pili ten sok. Takie były skutki po roku
Sok pomidorowy to jeden z najlepszych sposobów na wsparcie organizmu w codziennym funkcjonowaniu. Naukowcy uzupełnili właśnie długą listę korzyści, wynikających z regularnego sięgania po napój. Wykazali, że wpływa on pozytywnie także na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jednak pod jednym warunkiem.
1. Sok pomidorowy - właściwości
Japońscy naukowcy z Tokyo Medical and Dental University wykazali, że regularne picie soku pomidorowego może poprawić pracę serca. Wpływa ono korzystnie na parametry ciśnienia rozkurczowego i skurczowego, ale także obniża poziom cholesterolu. Uczeni uważają, że korzyści zdrowotne przynosi już niepełna szklanka soku z pomidorów dziennie.
Do takich wniosków doszli na podstawie wyników badania, w którym wzięło udział 481 mieszkańców miasta Kuriyama w Japonii. Uczestnicy przez rok pili niesolony sok pomidorowy w dowolnych ilościach, średnio ok. 215 ml dziennie.
U 94 badanych z nieleczonym początkowym nadciśnieniem lub nadciśnieniem, zauważono znaczące obniżenie ciśnienia krwi. U 125 badanych z nieleczoną dyslipidemią znacznie zmniejszył się poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi. Przy czym efekty nie były zależne od płci, czy wieku.
2. Bez dodatku soli
Należy podkreślić, że w badaniu wykorzystano sok pomidorowy bez dodatku soli, która spożywana w nadmiarze przyczynia się do powstawania nadciśnienia. Dodanie jej do soku, zwłaszcza gdy przekraczane są normy jej bezpiecznego spożycia, nie przyniesie oczekiwanych korzyści zdrowotnych.
Eksperci wskazali także, że najlepszy dla zdrowia jest nie tylko niesolony sok pomidorowy, ale też taki, który pozbawiony jest dodatku cukru oraz sztucznych ulepszaczy smaku. Dlatego też, jeśli sięgamy po produkty ze sklepu, należy zawsze dokładnie zapoznać się ze składem produktu.
3. Tak jeszcze działa sok pomidorowy
Sok pomidorowy warto włączyć do diety nie tylko ze względu na wysokie ciśnienie, czy podwyższony tzw. zły cholesterol. Istnieje wiele innych korzyści zdrowotnych, które płyną z regularnego spożywania napoju.
Dobrej jakości, niesolony sok z pomidorów jest:
- niskokaloryczny i pożywny, zapewnia uczucie sytości,
- źródłem silnych przeciwutleniaczy (m.in. likopenu), które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne w organizmie, chronią przed nowotworami,
- źródłem luteiny i beta-karotenu, przez co działa korzystnie na wzrok,
- bombą witaminową i mineralną, która wspiera odporność organizmu,
- przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl