Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające
Sok pomidorowy znany jest z tego, że zawiera szereg cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Zaczęto go produkować dopiero w XX wieku we Francji, gdzie wyciśnięty sok z pomidorów połączony z cukrem stał się kulinarnym przebojem.
1. Składniki odżywcze soku pomidorowego
Sok pomidorowy to źródło likopenu, substancji, która znana jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Likopen pomaga również stymulować krążenie krwi, a także obniża ciśnienie.
Zobacz także
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- Mieszkańcy Okinawy już znają sekret długowieczności
- 6 sekretów szczupłych Japończyków, o których nie miałeś pojęcia
Warto wiedzieć, że likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego poleca się picie soku pomidorowego po zjedzeniu obiadu - to poprawi wchłanianie cennego składnika. Sok pomidorowy działa również hamująco na proces krzepnięcia płytek krwi, przez co zapobiega chorobom serca.
Przeczytaj także
Sok pomidorowy jest źródłem cennego potasu, który jest składnikiem koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i arytmii serca - dolegliwości te mogą być oznaką niedoboru potasu. Również skurcze nóg mogą świadczyć o deficycie. Potas tracimy głównie podczas wysiłku fizycznego i upałów, ponieważ wydalamy go z potem. Szklanka soku pomidorowego zawiera około 500 miligramów potasu.
Sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C, która wspomaga odporność i przeciwdziała chorobom serca. Co ciekawe, naukowcy odkryli także dobroczynne właściwości soku pomidorowego w leczeniu zatrucia alkoholem, co dowodzi, że sok pomidorowy na kaca może pomóc nam szybciej uporać się z uciążliwymi symptomami.
Sok z pomidora poprawia także perystaltykę jelit i pracę wątroby. Jest on pomocny w przeciwdziałaniu zaparciom i innym dolegliwościom żołądkowym.
2. Właściwości odchudzające soku z pomidorów
Sok pomidorowy w diecie jest bardzo cennym dodatkiem, ponieważ zawiera antyoksydanty, które oczyszczają nasz organizm z toksyn i przyspieszają metabolizm. Dzięki usunięciu toksyn z organizmu czujemy się lżej i mamy więcej energii. Jest niskokaloryczny i dowiedziono, że jego działanie przyspiesza nasz metabolizm, przez co szybciej spalamy tłuszcze i zrzucamy zbędne kilogramy.
Sok pomidorowy powinniśmy pić na śniadanie, gdyż dzięki temu przez cały dzień możemy odczuwać jego zdrowotne właściwości. Pomidory bogate są w błonnik, który pomoże nam oczyścić jelita z resztek pokarmowych i usprawni działanie tego narządu, co pomoże ciału lepiej przetwarzać pokarm na energię i składniki odżywcze.
3. Właściwości upiększające soku pomidorowego
Sok pomidorowy spożywany każdego ranka na śniadanie pomaga nam uzyskać zdrową cerę i pozbyć się zanieczyszczeń skórnych. Odpowiedzialny za to jest likopen oraz antyoksydanty w nim zawarte.
Przeciwutleniacze znane są ze swojego działania przeciw starzeniu się skóry, ponieważ zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i występowanie zmarszczek. Sok pomidorowy pomoże nam zachować gładką, młodzieńczą skórę bez oznak upływającego czasu i niedoskonałości.
4. Kalorie i wartości odżywcze soku pomidorowego w kartonie bez dodatku soli
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 243 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 17,00 kcal | 41,3 kcal |
Białko | 0,85 g | 2,07 g |
Węglowodany | 3,53 g | 8,58 g |
Cukier | 2,58 g | 6,27 g |
Błonnik | 0,40 g | 0,97 g |
Tłuszcz | 0,29 g | 0,71 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,03 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 70,1 mg | 170 mg |