Czy cukier z kokosa to samo zdrowie?
Mamy już kokosową wodę, olej, a nawet ocet. Jak się jednak okazuje, to jeszcze nie wszystkie produkty, które możemy pozyskać z tych orzechów. Kokosowy cukier to najnowsza alternatywa dla słodzików i zwykłego, białego gatunku. Jest naturalny i pełen wartości odżywczych. Ale czy możemy go stosować bez ograniczeń?
1. Kokosowy cukier
Kokosowy cukier produkowany jest z palmy. W jego składzie znajdziemy zestaw składników mineralnych i witamin, m.in. C oraz tych z grupy B. Zawiera on dwukrotnie więcej żelaza i cynku niż zwykły cukier. Tak wynika z badań Food Nutrition Research Institute.
W ponad 70 proc. składa się z sacharozy. To źródło polifenoli, flawonoidów, antocyjanidyn o właściwościach przeciwutleniających oraz inuliny – błonnika pokarmowego niewchłanialnego w jelitach. Ma ona zdolność do stymulowania wzrostu bifidobakterii, które najczęściej występują w probiotykach.
Zobacz także:
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- Czy olej kokosowy zabija komórki nowotworowe?
- Sprawdź, kiedy warto stosować wodę kokosową
Bakterie te pomagają przywrócić naturalną florę, np. po chemioterapii czy antybiotykoterapii. Bifidobakterie zwalczają także biegunki oraz działają profilaktycznie w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i zapalenia pęcherzyka żółciowego. Dzięki temu składnikowi cukier kokosowy pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz wzmacnia naszą odporność.
Zmniejsza też stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Daje nam to, czego biały cukier nie może. Jego korzystne dla zdrowia właściwości potwierdza American Cancer Society.
2. Dla diabetyków
Dzięki zawartości inuliny, glukoza z cukru kokosowego wchłaniana jest do organizmu bardzo powoli. W rezultacie nie powoduje on wysokich skoków poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35 IG. To dobra wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę.
Badania naukowców z Uniwersytetu w Tabriz sugerują, że kokosowy cukier wykazuje pozytywny wpływ na stan zdrowia kobiet z cukrzycą typu 2. Reguluje on bowiem poziom glikemii w organizmie, a wykazując właściwości przeciwutleniające, zmniejsza negatywne działanie stresu oksydacyjnego.
3. Jak go stosować?
Cukier kokosowy smakiem przypomina brązowy. Coraz częściej stosowany jest jako dodatek do kawy i herbaty. Znajdziemy go również w składnikach przepisów. Jak podaje jednak The American Diabetes Association, powinniśmy go spożywać w ilościach nie większych niż w przypadku zwykłego cukru. Zawiera on tyle samo kalorii i węglowodanów. Jedna łyżeczka to ok. 15 kcal.
Cukier z kokosa znajdziemy w wielu hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Występuje w formie brązowych kostek, granulek bądź w postaci płynu. 350g opakowanie kosztuje ok. 13 zł. To najzdrowsza z dotychczas stosowanych substancji słodzących.