Czy ty też sądzisz, że to dobra alternatywa? Oto dlaczego nie należy słodzić kawy miodem
Fani kawy lub słodkiej herbaty z pewnością wpadli choć raz na pomysł, by cukier zastąpić zdrowszą alternatywą. Najlepiej miodem, który jest przeciwzapalny, leczy wrzody, a nawet obniża ciśnienie krwi. Jednak dietetycy mówią wprost: nie słodź kawy miodem. Dlaczego?
1. Właściwości miodu
Popularność miodu w ostatnich latach wzrosła. Nic dziwnego, nauka ma coraz więcej dowodów na to, że miód ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, może leczyć biegunki (zimny, rozcieńczony z wodą) lub wspierać rytm wypróżnień (na ciepło, rozpuszczony w szklance wody), chroni serce, poprawia pracę układu nerwowego.
Jednocześnie jest słodki, ale w przeciwieństwie do cukru – bogaty w cenne mikroelementy, jak żelazo, potas, wapń czy tak rzadkie pierwiastki jak molibden, kobalt i mangan. Do tego zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz witaminy C i A.
Jest też smaczny – kto nie lubi herbaty osłodzonej miodem z plasterkiem cytryny? Również kawa z miodem wydaje się świetnym wyborem – i smacznym, i zdrowym.
Czy na pewno jednak miód może tu być alternatywą dla cukru?
2. Kawa z miodem czy kawa z cukrem?
Odpowiedź brzmi: nie. Nie bez powodu miód jest tak smaczny – w zaledwie dwóch łyżeczkach miodu (ok. 40 kcal) jest aż 12 g cukru. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukier powinien stanowić ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Czyli dla osoby spożywającej średnio 2000 kcal dziennie będzie to 200 kcal pochodzących z węglowodanów (równowartość 10 łyżeczek cukru). A przecież słodycz znajduje się nie tylko w cukrze czy miodzie dodawanym do kawy, ale też w wielu innych produktach spożywczych.
Może się okazać, że pijąc codziennie kilka filiżanek kawy słodzonej miodem, bardzo szybko przekroczymy dobowy limit.
Miód zawiera też duże ilości fruktozy, a metabolizm tego cukru przebiega inaczej niż metabolizm glukozy. Nadmiar fruktozy jest przekształcany bezpośrednio w kwasy tłuszczowe, co może negatywnie wpłynąć na gospodarkę lipidową organizmu.
Może jednak wartości odżywcze i bogactwo mikroskładników byłyby jakimś wytłumaczeniem dla jednej małej czarnej z miodem?
3. Słodzenie kawy miodem a temperatura
Okazuje się, że również nie. Każdy, kto słodzi miodem kawę lub herbatę, może zapomnieć o właściwościach zdrowotnych miodu.
Miód traci wszystkie swoje cenne właściwości w temperaturze stosunkowo niewysokiej – już w 45 stopniach Celsjusza. Zachodzi wówczas proces denaturacji białek, a miód traci enzymy odpowiedzialne za działanie antybakteryjne. Również witamina C jest wrażliwa na temperaturę.
To jednak nie wszystko. Badania wykazały, że podgrzewanie miodu może mieć nawet działanie szkodliwe.Nakarmione podgrzanym miodem pszczoły giną natychmiast. Przyczyną jest toksyczność słodkiego przysmaku – podgrzewanie miodu uwalnia duże ilości szkodliwego dla zdrowia 5-hydrometylofurfural (HMF).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl