Dania dietetyczne - dania obiadowe, dania słodkie, kuchnia wegetariańska
Dania dietetyczne są przeznaczone dla osób chcących zadbać o swój wygląd i stan zdrowia. Dzięki daniom dietetycznym możemy wciąż cieszyć się pełną gamą smaków, nie musząc troszczyć się o nadmiar kalorii, który może się w nich znajdować. Jak się okazuje, dania dietetyczne nie muszą być pozbawione walorów smakowych, a przy tym mogą wspaniale wpływać na nasze zdrowie dostarczając nam wszystkich koniecznych składników odżywczych.
1. Dietetyczne dania obiadowe
Dania dietetyczne to dania przygotowane z mniejszą ilością tłuszczu, przy użyciu produktów pełnoziarnistych i większej niż zwykle ilości warzyw. Niekiedy danie niskokaloryczne to zmodyfikowana wersja naszych ulubionych potraw, przygotowana przy użyciu zdrowszych składników. Popularne są także wegetariańskie dania dietetyczne będące wersjami mięsnych potraw.
Dietetyczne dania bazujące na tradycyjnych przepisach, takich jak gołąbki w których zamiast tłustego mięsa używamy chudej piersi kurczaka, rosół o mniejszej zawartości tłuszczu, czy dietetyczny bigos, zawierający dużą ilość kiszonej kapusty, która jest świetnym wyborem dla osób chcących schudnąć ze względu na swoją niskokaloryczność.
Również do bigosu niskokalorycznego, zamiast tłustego mięsa dodać możemy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, przy czym zwiększamy ilość warzyw i grzybów. W wielu potrawach zastąpienie czerwonego mięsa piersią z kurczaka gwarantuje dużo lepszy wpływ na nasze zdrowie.
2. Słodkie dania dietetyczne
Również dla fanów słodszych potraw znajdą się dania dietetyczne opierające się na tradycyjnych przepisach. Możemy przygotować niskokaloryczne naleśniki bądź racuchy, do których zamiast dużych ilości cukru dodamy słodką stewię.
Możliwe jest również przyrządzenie takich potraw niskokalorycznych całkowicie nie używając tłuszczu lub znacząco zmniejszając jego ilość. Mleko, którego użyjemy do przygotowania naszych słodkich dań dietetycznych musi być o jak najniższej zawartości tłuszczu.
Z dodatków do potraw dietetycznych staramy się wykluczyć śmietanę i cukier puder, zamiast tego możemy dodać do nich utarte owoce, takie jak jabłka lub gruszki. Zamiast zwykłej mąki drobno zmielonej użyć powinniśmy pełnoziarnistej mąki zawierającej otręby, która sprawi, że nasza potrawa dietetyczna będzie miała niższy indeks glikemiczny.
Otręby dobrze wpływają na pracę jelit i żołądka. Do słodkich potraw dieietycznych warto także dodać cynamon, który wspaniale wzbogaca słodki smak jednocześnie nie podnosząc wartości kalorycznej w znacznym stopniu.
Koniecznie przeczytaj
3. Dania dietetyczne kuchni wegetariańskiej
Potrawy niskokaloryczne możemy wzbogacić używając chleba razowego z pełnymi ziarnami i otrębami. Jest to jedna z podstaw diety odchudzające. Aby móc w pełni cieszyć się dobrą figurą, musimy zrezygnować z białego chleba, a zamiast niego przestawić się na bezglutenowy chleb z ziarnami.
Całkowita rezygnacja z mięsa również pomoże nam w osiągnięciu celu. Przepisy na dietetyczne dania wegetariańskie niczym nie ustępują tym z mięsem. Wegańskie dania dietetyczne możemy przygotować na przykład w formie burgerów, zamiast mięsa dodając do nich soję lub brokuły, a także używając pełnoziarnistych bułek. Oprócz tego do dyspozycji mamy wiele wegetariańskich dietetycznych zup, takich jak zupa pomidorowa czy ogórkowa.