Dieta dostosowana do grupy krwi nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie. Naukowcy obalają popularną teorię Petera D'Adamo
Naukowcy z Yale ogłosili, że dieta skomponowana dla konkretnej grupy krwi (według założeń znanej na całym świecie teorii Petera D'Adamo) wcale nie wpływa znacząco na organizm jej posiadacza. To przełomowe odkrycie. Jak badacze do niego doszli?
1. Popularne założenia o diecie i grupie krwi obalone
W "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" opublikowano raport z kilkuletnich badań naukowców z Uniwersytetu w Yale, w którym odważnie obalają oni skuteczność i sensowność teorii diety dostosowanej do konkretnej grupy krwi. Ich zdaniem takie rozróżnienie nie ma żadnego znaczenia w procesach metabolicznych i czynników z nimi powiązanych, jak utrata wagi czy poziom cholesterolu.
Aby tego dowieść, naukowcy przebadali 244 dorosłych z nadwagą, z których aż połowa przez 16 tygodni była na diecie wegańskiej. Badacze chcieli sprawdzić, czy jadłospis pozbawiony produktów odzwierzęcych przyspieszy ich metabolizm i jakie skutki zdrowotne może wywołać u osób z różną grupą krwi. Okazało się, że były one dokładnie takie same w przypadku wszystkich badanych, a konkretnie – jadłospis bogaty w warzywa i owoce wpłynął pozytywnie m.in. na wyniki badań ogólnych pacjentów.
2. Wpływ diety na konkretną grupę krwi. Teoria Petera D'Adamo
Obserwacje Amerykanów wyraźnie zaprzeczają teorii opracowanej przez Petera D'Adamo w 1996, która zakładała m.in., że dieta dostosowana do grupy krwi pomaga jej posiadaczom utrzymać prawidłową kondycję zdrowotną. Co ciekawe, niektórzy dietetycy nadal ją stosują.
D'Adamo kierował się m.in. założeniem, że niektóre grupy krwi powinny unikać jadłospisów warzywnych, a jeść więcej nabiału i mięsa – gdyż ten pierwszy może powodować niedobory w ich organizmie. Twierdził, że np. osoby z grupą krwi 0 powinny jeść więcej tłuszczu i białka w postaci mięsa i ryb, natomiast posiadacze grupy krwi A odwrotnie – głównie rośliny. Według jego teorii stosowanie diety zgodnej z grupą krwi miało mieć również związek z utratą wagi. To założenie również podważyli naukowcy z Yale.
"Nasze badania pokazują, że dieta wegańska złożona z owoców, warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych ma taki sam wpływ na zdrowie osób z różną grupą krwi, szczególnie w takich kwestiach, jak utrata wagi, procesy metaboliczne i zdrowie serca” – tłumaczy dr Neal Barnard, główny autor badania.
Warto zaznaczyć, że teorie D'Adamo były wielokrotnie krytykowane przez naukowców z całego świata za brak konkretnych dowodów na ich skuteczność. Mimo to, niektórzy dietetycy wciąż z nich korzystają, a poradniki dietetyczne Petera D'Adamo cały czas się sprzedają.
Co więcej, badacze z Yale podkreślają, że podczas prowadzonej analizy nie zaobserwowali nic, co mogłoby potwierdzać założenia D'Adamo. Ich zdaniem, część osób może odczuwać pewne korzyści zdrowotne stosując niektóre proponowane przez niego rady, ale z zupełnie innych powodów niż twierdzi Peter D'Adamo.
Zobacz także: Przez dwa tygodnie piłam shoty z kurkumy. Oto efekty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl