Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta hiszpańska

Dieta hiszpańska
Dieta hiszpańska (123RF)

Dieta hiszpańska należy do diet odchudzających, w których obowiązuje limit kaloryczny. Pożywienie dostarcza organizmowi ok. 1300 kcal dziennie. Ta dieta odchudzająca nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią i osoby z niedowagą, poza nimi może ją stosować każdy. Dieta hiszpańska jest doskonałym pomysłem dla osób, które dużo pracują, nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków lub są na to za bardzo leniwi. Niestety, jak przy wielu dietach odchudzających może wystąpić efekt jojo.

spis treści

1. Podstawy diety hiszpańskiej

Warunkiem koniecznym w diecie hiszpańskiej jest to, aby posiłki nie miały więcej niż 160 kalorii, a ilość tłuszczu w 100 g nie przekraczała 10 proc. Dietę można łatwo modyfikować: zmieniać skład surówek, kurczaka zamienić na tłustą rybę (są najzdrowsze, zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu) bądź kawałek pieczeni cielęcej. Od czasu do czasu można zjeść 2 kostki czekolady czy drożdżowy rogalik (250 kcal). Między posiłkami jako zdrowe przekąski należy sięgać po świeże warzywa lub pić soki owocowe. Ścisłe trzymanie się diety powinno zaowocować spadkiem wagi o 3-6 kilogramów. Należy jednak pamiętać, że tej diety nie powinno stosować się dłużej niż dwa tygodnie.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Zalety diety hiszpańskiej:

  • można używać w niej mrożonych warzyw (doskonałym pomysłem na posiłek jest mieszanka warzywna z mrożonych jarzyn),
  • różnorodność wykorzystywanych produktów,
  • dostarcza najważniejszych składników odżywczych i witamin.

Wady dieta hiszpańskiej:

  • powoduje dość znaczny spadek wagi, nie wolno więc stosować jej dłużej niż dwa tygodnie,
  • limit kaloryczny (dieta hiszpańska dostarcza do 1300 kcal dziennie, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to ok. 2000 kcal),
  • niewielkie porcje jedzenia – taki sposób odżywiania może sprawiać kłopoty osobom lubiącym duże posiłki, przyzwyczajonym do stałego uczucia sytości,
  • po zakończeniu diety może wystąpić efekt jojo, jeśli powróci się do starych nawyków żywieniowych.

2. Jadłopis dla diety hiszpańśkiej

Oto przykładowy jadłospis dla diety hiszpańskiej, którym mogą się zainspirować osoby stosujące tę dietę.

Dzień 1

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki chudej wędliny drobiowej, jogurt beztłuszczowy, szklanka soku, szklanka malin.
  • Obiad: około 300 gramów warzyw z patelni, jogurt naturalny, 2 kiwi lub jabłko.
  • Kolacja: pomidorowa sałatka z sosem winegret, 2 plasterki chudej szynki, pieczone jabłko.

Dzień 2

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 125 gramów chudego sera białego, kromka pełnoziarnistego zdrowego pieczywa, sok grejpfrutowy, jogurt beztłuszczowy, szklanka porzeczek.
  • Obiad: lasagne z warzywami, pomidorowa sałatka z sosem winegret, galaretka z jabłkiem i rodzynkami.
  • Kolacja: cordon bleu, brzoskwinia, surówka z papryki, roszponki i ogórka kiszonego.

Dzień 3

  • Śniadanie: zielona herbata/kawa bez cukru, szklanka soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, kromka pieczywa pełnoziarnistego, plasterek chudej wędliny drobiowej, mały owoc, jogurt naturalny.
  • Obiad: około 300 gramów ugotowanych pierożków ravioli z łyżeczką oliwy, sałata z sosem winegret, jogurt, gruszka.
  • Kolacja: do 250 gramów pieczonej w folii ryby, jogurt beztłuszczowy, mała porcja sypkiego ryżu.

Dzień 4

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, około 125 gramów sera camembert bez tłuszczu, grahamka, sok pomarańczowy/grejpfrutowy, szklanka owoców, jogurt.
  • Obiad: pomidorowa sałatka z sosem winegret, grzanka z chleba pełnoziarnistego, dwa jajka ugotowane na twardo, mała porcja owocowego sorbetu.
  • Kolacja: około 150 gramów szaszłyku z kurczaka, 2 łyżki ryżu, zielona sałata z sosem winegret, pomarańcza.

Dzień 5

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, sok pomarańczowy, grahamka, 2 plastry polędwicy drobiowej, kilka śliwek, jogurt beztłuszczowy.
  • Obiad: około 200 gramów filetu z bakłażanem (upieczone na grillu lub w piekarniku), sałatka z mozzarelli i pomidorów, jabłko.
  • Kolacja: 2 plasterki szynki wołowej, sałatka z pomidora i kukurydzy z sosem winegret podana na liściu sałaty, owoc.

Dzień 6

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, 2 trójkąciki topionego serka typu light, grahamka, sok pomarańczowy, 2 łyżki płatków owsianych, szklanka odtłuszczonego mleka.
  • Obiad: około 150 gramów duszonej cielęciny, fasolka szparagowa, szklanka makaronu ugotowanego al dente, kisiel.
  • Kolacja: mrożone warzywa gotowane na parze, około 125 gramów koziego sera, grzanka, budyń waniliowy z dodatkiem świeżych owoców.

Dzień 7

  • Śniadanie: kawa/herbata bez cukru, jajecznica z 2 jajek (bez dodatku tłuszczu), jogurt, rogalik z makiem, sok grejpfrutowy, gruszka.
  • Obiad: około 150 gramów duszonego schabu, ziemniak ugotowany w mundurku, surówka z marchewki, jabłka i cebuli, galaretka z owocami.
  • Kolacja: zielona sałata z krewetkami i grapefruitem, łosoś z patelni (bez dodatku tłuszczu), 2 łyżki ryżu, jogurt, kilka biszkoptów.

3. Przepisy dla diety hiszpańskiej

Oto przykładowe dania w diecie hiszpańskiej.

3.1. Śliwki owijane boczkiem (ciruelas con tocino)

  • 20 śliwek suszonych, 5 łyżek sherry, 20 plastrów boczku.
  • Śliwki namoczyć przez kilka godzin w sherry pod przykryciem. Tak przygotowane śliwki zawinąć w plastry boczku i spiąć wykałaczkami. Piec 15 minut w temp. 200°C.

3.2. Tortilla z papryką i salami (tortilla de pimiento y salchichon)

  • 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 10 dag salami, 2 pomidory, 6 dag oliwek, 2 łyżeczki świeżego oregano, 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz, 5 jajek, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki mleka, 0,5 pęczka zielonej pietruszki.
  • Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną drobno cebulę. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do cebuli i dusić 7 minut. Dodać pokrojone w paski salami, pokrojone pomidory bez skórki i pestek i dusić bez przykrycia do odparowania płynu. Do warzyw dodać przekrojone na pół oliwki, przyprawy. Przecier pomidorowy wymieszać z jajkami, mlekiem i zieleniną, wylać na dno wysmarowanej tłuszczem blachy. Na wierzchu ułożyć duszone warzywa i piec 10 minut w temp. 220°C.

3.3. Sałatka z pieczarek (ensada de champinones)

  • 75 dag pieczarek, 4 cytryny, 5 łyżek oliwy, zielona pietruszka, sól.
  • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, polewając je sokiem z cytryny. Polać oliwą, posypać zieleniną, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 15 minut.

3.4. Chłodnik hiszpański (gazpacho)

  • 1 burak, 3 pomidory, 1 cebula, 1 zielona papryka, 2 łyżki posiekanego czosnku, 0,5 szklanki pokruszonego chleba, 1 l zimnej wody, 4 łyżki octu winnego, sól, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
  • Warzywa obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno posiekać, burak zetrzeć na tarce. Ucierać w makutrze z czosnkiem i chlebem. Całość zmiksować na jednolitą masę, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy i jeszcze miksować. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z grzankami, drobno posiekanym ogórkiem, pomidorem, cebulą i papryką.

3.5. Paella z dorsza (paella de bacalao)

  • 40 dag ryżu, 25 dag filetów z dorsza, 40 dag bobu, 20 dag groszku, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy, 20 dag pomidorów, szafran, 2 strąki papryki.
  • Do 0,75 szklanki rozgrzanej oliwy wrzucić drobno pokrojony czosnek, a potem pomidory bez skórki i pestek, pokrojoną w paseczki paprykę, bób i groszek. Dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Na drugiej patelni na pozostałej oliwie podsmażyć kawałki dorsza. Następnie dusić wszystko razem z dodatkiem 1,5 l wody, z ryżem i szafranem, aż ryż będzie miękki. Posypać zieleniną.

Omlet hiszpański

  • 4 jaja, 2 ugotowane ziemniaki, 2 strąki papryki konserwowej, 1 cebula, oliwa z oliwek, 2 łyżki groszku konserwowanego, sól, pieprz.
  • Posiekaną cebulę lekko przesmażyć na oliwie, dodać groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidor bez skórki i pestek oraz pokrojoną w paski paprykę. Smażyć kilka minut. Jaja rozmieszać z przyprawami i wlać na patelnię z warzywami. Omlet zrumienić po obu stronach.

Zanim zastanowisz się, jaką dietę odchudzającą wybrać, musisz zastanowić się nad wadami i zaletami konkretnej diety odchudzającej. Ważne jest, by ograniczenia, jakie wiążą się z każdą dietą, także dietą hiszpańską, nie wywołały negatywnego wpływu na twoje zdrowie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze