Trwa ładowanie...

Dieta locavore - zasady, zalety, jak przejść na dietę locavore

 Paula Komendarczuk
17.05.2022 18:40
Dieta locavore to popularny trend żywieniowy na całym świecie.
Dieta locavore to popularny trend żywieniowy na całym świecie. (adobestock)

Dieta locavore to trend żywieniowy, który staje się popularny na całym świecie. Jest to nurt, zachęcający do kupowania i spożywania lokalnych, ekologicznych produktów. Dieta locavore ma wiele zalet, jest korzystna zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska. Czym charakteryzuje się dieta locavore i jakie są jej założenia?

spis treści

1. Co to jest dieta locavore?

Dieta locavore to nowytrend żywieniowy, wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych. Jego podstawowym założeniem jest kupowanie sezonowych, lokalnych i ekologicznych produktów żywieniowych.

Dieta ta wspiera rodzime rolnictwo, lokalne firmy oraz dbałość o środowisko. Locavore wynika ze świadomości, że owoce i warzywa z innych krajów muszą pokonać bardzo długą drogą, zanim trafią do naszych sklepów.

Generuje to ogromne koszty, związane z transportem oraz przyczynia się do wzrostu poziomu zanieczyszczeń środowiska. Dodatkowo produkty te muszą być zakonserwowane wieloma środkami, by przetrwały podróż i nadawały się do spożycia.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Z tego względu zagraniczne owoce i warzywa są mniej zdrowe niż te z polskich zbiorów. Dieta locavore podkreśla również, że sezonowość w sposobie żywienia jest bardzo korzystna, ponieważ umożliwia dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

2. Zasady diety locavore

Założenia diety locavore są bardzo proste i łatwe do zapamiętania. Zgodnie z tym trendem, powinniśmy kupować i spożywać produkty sezonowe od lokalnych producentów.

Przede wszystkim warto zrezygnować z nabywania w supermarkecie warzyw, owoców, jaj, mięsa czy nabiału. Warto zwrócić uwagę, by wybierane przez nas produkty nie musiały być długo transportowe, najlepiej by pochodziły z miejsca oddalonego o maksymalnie 160 kilometrów.

3. Zalety diety locavore

Dieta oparta na sezonowych produktach jest bardzo zdrowa i wartościowa dla naszego organizmu. Za sprawą locavore zmieniamy nasz jadłospis kilkukrotnie w ciągu roku, w związku z czym spożywamy różne witaminy i składniki mineralne.

Dzięki temu nie grozi nam ani niedobór ani nadmiar substancji odżywczych. Dodatkowo mamy większą świadomość tego, co faktycznie jemy. Bez problemu możemy uzyskać informacje od producenta o sposobie upraw czy stosowanych nawozach.

Dieta locavore wspiera również lokalnych rolników i producentów, pozytywnie oddziałując na gospodarkę regionu i kraju. Regularni klienci przyczyniają się również do zwiększenia produkcji i zatrudnienia nowych osób.

Ponadto żywność kupowana od najbliższych producentów rzadko jest pakowana w plastikowe opakowania, co ma pozytywny wpływ na środowisko.

Podobnie jak brak konieczności transportu z drugiego końca świata, co zmniejsza emisję CO2 Dodatkowo istnieje mniejsze ryzyko, że produkty się popsują i będzie konieczne ich wyrzucenie.

4. Jak przejść na dietę locavore?

Rozpoczęcie diety locavore może nie być proste, zwłaszcza ze względów logistycznych. Może zdarzyć się, że u jednego sprzedawcy niemożliwe jest kupienie wszystkich, poszukiwanych przez nas produktów spożywczych. Nie każdy oferuje jednocześnie owoce, warzywa, jajka, nabiał i mięso.

Znalezienie rolnika lub producenta, który oferuje zdrową żywność bez konserwantów w przystępnych cenach, również może zająć trochę czasu.

Warto udać się na lokalny targ lub rynek i tam poszukać interesujących nas produktów. Można kupić je u jednej osoby lub u kilku różnych producentów.

Można również skorzystać z internetu, by znaleźć więcej informacji na temat lokalnych sprzedawców. Dodatkowo w niektórych miastach możliwe jest zamówienie sprawdzonych, ekologicznych produktów przez strony internetowe.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze