Przepisy w diecie na cellulitis
Jeśli chcesz już teraz redukować cellulit na pośladkach i udach, to potrzebujesz diety skomponowanej ze spalaczy tłuszczu. Zapoznaj się z planem poniższej diety. Zalecamy ci efektywną kurację antycellulitową. Polega ona na spożywaniu codziennie 5 lekkich posiłków, które będą stymulować metabolizm, ale go nie przeciążać. Przekonasz się, że cellulit będzie stopniowo zanikał. Poniżej podajemy przepisy na dietetyczne śniadania, obiady i kolacje, pomysły na przekąski (co dzień dwie). Wyjaśniamy też, dlaczego w kolejnych dniach należy jeść określone produkty.
1. Dieta na cellulitis
Zdrowa dieta antycellulitowa to dieta lekkostrawna, zawierająca antyoksydanty, które blokują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antyoksydanty możemy znaleźć w:
- olejach roślinnych,
- zbożach, owocach,
- warzywach,
- ziołach,
- przyprawach,
- herbacie,
- innych produktach pochodzenia roślinnego.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie warzyw i owoców zawierających duże ilości antyoksydantów redukuje cellulit.
2. Przepisy w diecie na cellulit
Dieta na cellulit oznacza przystępny, nieskomplikowany jadłospis, który powinien być obfity w dania bogate w warzywa i owoce, mięso i pożywne ryby oraz inne produkty łatwo przyswajalne przez organizm.
- dzień - należy jeść dużo warzyw - na kanapkach na śniadanie, w sałatce na kolację, a także jako zdrowe przekąski.
- dzień - zaleca się dodawnanie jogurtu do wszystkich potraw. Także na drugie śniadanie oraz podwieczorek mały kubek (150 ml) jogurtu naturalnego light.
- dzień - chude mięso (źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych) i oliwa jako dodatek; na przekąskę - kilka oliwek.
- dzień - posiłki z ziemniaków; jako przekąska - 2 pomidory.
- dzień - dania z ryb; na przekąskę - 2 kiwi,
- dzień - na obiad i kolację dania z ryżem, a między posiłkami - chrupki ryżowe.
- dzień - jak pierwszego dnia - warzywa.
Codziennie należy pić 2 l wody niegazowanej, sok z grejpfrutów i ziołowe herbatki.
2.1. Jadłospis w 1 dzień
Śniadanie: kanapka z rzodkiewką (320 kcal, 3 g tł., 55 g węgl., 18 g białka)
- pełnoziarnista bulka,
- 5 dag odtłuszczonego serka,
- łyżka odtłuszczonego jogurtu,
- pomidor,
- cebula i koperek, sól, pieprz,
- 100 ml soku warzywnego.
Przekrój bulkę na pół. Jogurt wymieszaj z serkiem i rozsmaruj na bułce. Jedną połówkę udekoruj pomidorem i posiekaną cebulą, drugą posyp koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Wypij sok warzywny ze szczyptą pieprzu.
Obiad: słodka zapiekanka (ok. 300 kcal, 7g tł., 27 g węgl. 35 g białka)
- 1 jajko,
- 20 dag odtłuszczonego twarogu,
- 1 łyżka miodu,
- łyżka płatków owsianych,
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 20 dag truskawek.
Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko, twaróg, miód, płatki owsiane i mleko. Połącz z białkiem ubitym (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli i cukrem. Przełóż ciasto do formy na zapiekanki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. (na poziomie 2). Zjedz na zimno lub na ciepło z truskawkami.
2.2. Jadłospis w 2 dzień
Śniadanie: sałatka fitness (310 kcal, 10 g tł., 37 g węgl., 21 biał.)
- 100 ml odtłuszczonego jogurtu,
- kilka liści sałaty,
- żółta papryka,
- łodyga selera naciowego,
- pęczek szczypiorku,
- kilka rzodkiewek,
- 2 pomidory i kromka chleba tostowego,
- jajko,
- natka, sól, pieprz.
Pokrój paprykę w paski, seler na kawałki, rzodkiewki w plasterki, pomidory na ćwiartki, zaś szczypior posiekaj. Warzywa wyłóż na liście sałaty. Chleb opiecz w tosterze, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Udekoruj jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w plasterki. Z jogurtu i przypraw zrób sos. Polej nim sałatkę.
Obiad: ryba z jogurtem (ok. 370 kcal, 9 g tł.,38 g węgl., 30 g białka)
- 15 dag ryby, np. soli, morszczuka,
- 1 cebula,
- łyżeczka oleju,
- pół filiżanki bulionu warzywnego,
- marchew,
- seler,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 małe ziemniaki,
- sok z cytryny, sól, pieprz.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na szklisto na oleju. Wlej bulion, podgotuj. Dodaj pokrojoną marchew i seler, gotuj ok. 10 min. Odlej część bulionu, przestudź, dodaj jogurt. Filet umyj, polej sokiem z cytryny, posól. Nałóż warzywa, zroluj, zepnij wykałaczką. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Polej sosem jogurtowym. Podaj z gotowanymi ziemniakami.
Kolacja: jogurt z owocami (ok. 330 kcal, 1 g tł., 65 g węgl., 7 g białka)
- 750 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego,
- 50 dag ryżu,
- jabłko,
- 10 dag winogron jasnych i ciemnych.
Ryż ugotuj bez soli i odstaw do ostygnięcia. Jabłko obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj ryż, jabłko i jogurt. Winogrona przekrój na połówki (wyjmij ziarenka) i wyłóż na deser. Do kolacji wypij szklankę wody mineralnej.
2.3. Jadłospis w 3 dzień
Śniadanie: kanapki z szynką (ok. 320 kcal, 7 g tł., 60 g węgl., 20 g białka)
- bułka pełnoziarnista (ok. 5 dag) lub i 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem,
- po kawałku papryki żółtej i czerwonej,
- 2 plasterki (ok. 5 dag) szynki z drobiu, 1 łyżka twarogu chudego, miód.
Na jedną połówkę rozkrojonej bułki (lub kromkę pieczywa) połóż paski papryki i plasterki szynki. Drugą połowę bułki posmaruj twarogiem wymieszanym z miodem.
Obiad: słodki kurczak (300 kcal, 6 g tł., 13 g węgl., 45 g białka)
- 10 dag filetu z kurczaka,
- 1 łyżka oliwy,
- 7 łyżeczka miodu,
- 10 dag twarogu chudego,
- 2 łyżki wody mineralnej,
- 2 łyżki szczypiorku,
- pomidory, sól, pieprz.
Filet pokrój w paseczki, usmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Nałóż miód. Zrób sos z twarogu rozrobionego wodą mineralną i doprawionego solą, pieprzem i szczypiorem. Podaj do kurczaka i sałatki z pomidorów.
Kolacja: pasta do pieczywa (ok. 300 kcal, 8 g tł., 40 g węgl., 16 g białka)
- pół ogórka,
- kawałek papryki czerwonej i żółtej,
- cebula,
- pół ząbka czosnku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 5 dag twarożku light
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 5 dag bagietki.
Ogórek, paprykę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj z siekanym szczypiorem, twarożkiem, jogurtem, sokiem z cytryny i oliwą. Nałóż pastę na pieczywo. Warzywa z naszej diety, pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka - zawierają sole mineralne, które pomagają pozbyć się wody. Jogurt dostarcza m.in. wit. E, korzystnie wpływającej na skórę. Poza tym odtruwa organizm i zapobiega kłopotom żołądkowym.
Dieta antycellulitowa pomoże wypracować zgrabną sylwetkę oraz dobrą jakość skóry bez problemu z odładającą się nieprawidłowo tkanką tłuszczową.