Dieta nabiałowa
Produkty mleczne to sposób na dostarczanie organizmowi dużych ilości pełnowartościowego białka, wapnia oraz kwasów CLA. Dzięki tym składnikom, według kilku badań, istnieje możliwość, aby skutecznie schudnąć. Jednakże wiele aspektów tego sposobu żywienia musi zostać jeszcze wyjaśnionych, ale jedno jest pewne: niskotłuszczowe produkty mleczne nie zaszkodzą przy diecie odchudzającej.
1. Zalety nabiału
Produkty nabiałowe zawierają bardzo duże ilości pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego wapnia oraz kwasów tłuszczowych CLA. Dieta bogata w białko pochodzące z produktów mlecznych stosunkowo szybko i na dłużej powoduje uczucie sytości, w związku z tym nie mamy ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami. Dieta nabiałowa to także dieta wysokobiałkowa. Dieta proteinowa pozwala również na szybsze budowanie mięśni, gdyż stanowi cenne źródło aminokwasów – składników budujących mięśnie i inne narządy. Ponadto mleko i produkty z nich otrzymywane zawierają kwasy tłuszczowe CLA, które zmniejszają i zapobiegają otłuszczeniu organizmu, zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, a także hamują rozwój komórek nowotworowych, jak również zmniejszają stan zapalny.
Czytaj więcej
2. Zasady diety nabiałowej
Odchudzająca dieta nabiałowa opiera się na 3-4 porcjach produktów nabiałowych dziennie. Tak wygląda podział na porcje poszczególnych produktów:
- jedna porcja jogurtu to około 230 ml,
- jedna porcja mleka 1,5-2% to około 250 ml,
- jedna porcja sera białego (twarogowego) to 200 g,
- jedna porcja sera żółtego to około 30-55 mg (ale ser żółty należy spożywać maks. 3 razy w tygodniu, gdyż zawiera dużą ilość kalorii, tłuszczu oraz cholesterolu, jednakże jest najlepszym źródłem wapnia).
Jeśli dieta wysokonabiałowa ma pomóc schudnąć, trzeba zawsze zwracać uwagę na zawartość tłuszczu w poszczególnych produktach. Nie powinna ona przekraczać 5 gramów tłuszczu na porcję. Nie zalecamy więc sera żółtego, który oprócz wapnia dostarczy także bardzo dużej ilości tłuszczu. Bardziej dietetyczne są chude twarogi, jogurty naturalne (te owocowe zawierają z kolei dużo glukozy lub syropu glukozowo-fruktozowego) oraz kefiry. Odmianą diety nabiałowej jest dieta jogurtowa, która korzystnie wpływa na pracę jelit.
Pamiętajmy, że zdrowa dieta oznacza różnorodne posiłki i różne grupy produktów. Każda dieta skupiająca się na jednej grupie produktów siłą rzeczy musi doprowadzić do niedoborów. Dlatego najlepiej jest stosować tę dietę niezbyt długo lub po prostu planować zbilansowaną dietę, nie zapominając w tym czasie o codziennych porcjach nabiału.
3. Przeciwwskazania do stosowania diety nabiałowej
Diety nabiałowej nie powinny stosować osoby cierpiące z powodu niewydolności nerek oraz wątroby, ponieważ białko bardzo obciąża te narządy i może pogorszyć stan zdrowia. Ponadto zbyt duża ilość wapnia w diecie (>1500 mg) przyczynia się do wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego oraz kamicy nerkowej. Dlatego osoby mające skłonności do występowania tych schorzeń powinny stosować ostrożnie tego typu diety.
W badaniu przeprowadzonym w Danii przez prof. Arne Astrup, Nathalie Bendsen i Anne-Louise Hother Nielsen, zaproszono do diety osoby z nadwagą. W pierwszym tygodniu trwania badania zastosowano dietę wysokowapniową (2000 mg), a w drugim tygodniu dietę ubogą w wapń (500 mg). Obie te diety miały identyczną zawartość kalorii i tłuszczu, różniły się tylko zawartością wapnia. Okazało się, że w czasie trwania diety o wysokiej zawartości wapnia, badani wydalali z kałem dwa razy więcej tłuszczu niż w czasie trwania diety o niskiej zawartości wapnia.
Inne badanie, tym razem amerykańskie, zostało przeprowadzone wśród otyłych osób, które podzielono na trzy grupy. Jedna otrzymywała wapń w formie suplementu, druga w formie produktów nabiałowych, a trzecia stosowała dietę ubogą w ten pierwiastek. Wszyscy spożywali o 500 kalorii mniej niż normalnie. Wyniki są bardzo obiecujące, gdyż grupa stosująca dietę nabiałową straciła najwięcej kilogramów i zmniejszyła ilość tłuszczu w organizmie. Aby mieć pewność co do skuteczności tej diety odchudzającej, trzeba przeprowadzić jeszcze wiele podobnych badań.