Dieta ogórkowa - jadłospis, zalety i wpływ na wagę
Proces odchudzania nie musi oznaczać głodówki i wielogodzinnych treningów na siłowni. Świetne efekty daje siedmodniowa dieta ogórkowa, która oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii i przygotowuje ciało do utraty zbędnych kilogramów. Po upływie tygodnia należy jeść zdrowo, pamiętając o odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Ciało powinno powoli się zmieniać, bez konieczności wkładania ogromnego wysiłku w odchudzanie. Wszystko za sprawą diety ogórkowej, która reguluje florę bakteryjną, ułatwia trawienie i zmniejsza wchłanianie tłuszczów.
1. Co to jest dieta ogórkowa?
Głównym składnikiem tej diety są ogórki, w większości składają się z wody, ale zapewniają uczucie sytości na wiele godzin. Kolejną zaletą jest ich niska kaloryczność. Dieta ogórkowa nie może być stosowana przez długi czas.
To idealny pomysł na szybkie oczyszczenie organizmu i przygotowanie do kolejnego etapu - zdrowego odżywiania. Po zakończeniu siedmiodniowej diety warto pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Dodatkowo dietetycy odradzają picie alkoholu i stosowanie soli.
2. Zalety diety ogórkowej
Co daje ogórkowy detoks? Tygodniowa dieta podkręci metabolizm, oczyści organizm ze szkodliwych substancji i poprawi trawienie. Ogórki są źródłem potasu, witaminy C, K, tych z grupy B oraz miedzi i manganu.
To także bogactwo substancji o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwutleniającym. Kilkudniowy jadłospis z przewagą ogórków pozwala na uzupełnienie cennych mikroelementów i oczyszczenie organizmu.
3. Jadłospis w diecie ogórkowej
Na śniadanie pijemy niesłodzoną kawę lub herbatę. Posiłek powinien składać się z 200 gramów ogórków, jogurt naturalny i owocu.
Obiad to czas na spożycie dużego ogórka, dwóch ugotowanych ziemniaków lub dwóch kromek chleba razowego oraz 150 gramów tuńczyka (zamiennie ze 100 g drobiu lub 2 jajkami). Do tego możemy wypić herbatę lub kawę bez cukru. Kolacja składa się natomiast z 300 gramów owoców i jogurtu naturalnego.
Pomiędzy posiłkami możemy sięgnąć po ogórkowy koktajl. Przygotujemy go z ogórka, jabłka, garści szpinaku, kawałku imbiru oraz 20 g orzechów włoskich.
Doskonałym pomysłem jest wspomaganie diety wodą z kiszonych ogórków. To źródło bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają prawidłowej pracy jelit i podkręcają metabolizm. Ponadto wzbogacają jadłospis o witaminy z grupy B, witaminę C i sole mineralne.
4. Ogórki kiszone a odchudzanie
Ogórki kiszone to świetna alternatywa dla świeżych warzyw. Co więcej, można je spożywać cały rok. Takie kiszonki zawierają duże ilości witaminy C oraz witaminę E, nazywaną źródłem młodości.
Kiszenie zmienia ogórki na lepsze. Dzięki temu procesowi produkt usprawnia pracę jelit i oczyszcza organizm z toksyn. Umożliwia również pozbycie się nadmiaru wody z ciała. Ogórki kiszone zawierają spore ilości błonnika, który utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas.
Warzywa, które zostały ukiszone w procesie fermentacji, stają się źródłem kwasu mlekowego. Substancja reguluje florę bakteryjną w jelitach, zmniejsza cholesterol i poprawia przemianę materii.
Ponadto ogórki wpływają także na zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, obniżają ryzyko nowotworów i wspomagają walkę z niedoskonałościami skóry.
5. Jak kisić ogórki?
Kiszenie ogórków nie jest trudne. Wystarczy ułożyć je ciasno w słoiku i zalać solanką. Do smaku warto dodać np. czosnek, koper czy ulubioną papryczkę chilli.
Następnie naczynie odstawiamy na 3 dni i utrzymujemy je w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza. Naczynie musi być uchylone by uchodził gaz. Potem zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce, tam dojdzie do fermentacji.