Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Ogórek kiszony – właściwości i zastosowanie w kuchni

 Agnieszka Gotówka
26.01.2023 15:59
Ogórek kiszony – właściwości i zastosowanie w kuchni
Ogórek kiszony – właściwości i zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

Ogórek kiszony to jeden z symboli polskiej kuchni. Zaprawia się je najczęściej w lipcu lub sierpniu, a następnie przechowuje przez kilka miesięcy. Ogórki kiszone jemy jako dodatek do obiadu lub sałatki warzywnej czy śledziowej. Jakie wartości odżywcze ma ogórek kiszony?

spis treści

1. Kiszone ogórki w polskiej kuchni

Dla niektórych kultur spożywanie kiszonych warzyw jest niedopuszczalne. Takie produkty uznaje się za zepsute. My jednak wiemy, że jest inaczej. Kiszonki, zwłaszcza ogórki, kapusta kiszona i kiszone buraki, są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Jest to substancja wywierająca bardzo pozytywny wpływ na organizm. Oczyszcza go i wzmacnia układ immunologiczny, co jednak najważniejsze – reguluje florę bakteryjną jelit.

Ogórki kiszone są cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Regulują też metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Zwiększają przyswajalność żelaza. Mają też niewiele kalorii. Najwięcej wartości odżywczej mają w postaci surowej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Sok z kiszonych ogórków. Właściwości"

Najzdrowsze są kiszonki robione samodzielnie. Wówczas proces fermentacji zachodzi powoli i nie jest niczym zaburzony. Produkty kiszone, jakie znaleźć można w sklepach, mogą zawierać substancje konserwujące. Dodaje się też do nich szczepy bakterii, by przyspieszyć proces fermentacji.

Kiszenie ogórków na zimę dawniej było pewne w trakcie przygotowywania przetworów. Każda z gospodyń dysponuje swoim własnym przepisem, w którym elementem stałym jest na pewno użycie czosnku, chrzanu oraz kopru. Zalewa do ogórków kiszonych bywa przygotowywana z wody zimnej lub gotowanej z dodatkiem soli.

Ogórki kiszone w słoikach mogą być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

2. Właściwości ogórków kiszonych

Ogórek kiszony powinien pojawiać się w naszej diecie regularnie. Przyspiesza przemianę materii, zmniejsza zaparcia. Jest cennym źródłem witamin i minerałów, a przy tym dobrze smakuje. Do picia nadaje się też sok z kiszonych ogórków, który jest równie zdrowy.

Pij na zdrowie – sok z kiszonych ogórków
Pij na zdrowie – sok z kiszonych ogórków [6 zdjęć]

Podobno na ich punkcie zwariowali mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Słowianie o ich walorach smakowych

zobacz galerię

3. Surówka z kiszonej kapusty

Ogórki kiszone w polskiej kuchni mają wiele zastosowań. Idealnie smakują samodzielnie, jako przekąska. Do obiadu często serwowana jest też surówka z ogórków kiszonych, np. z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Ta jednak nadal jest mniej popularna niż surówka z kiszonej kapusty, która nie tylko doskonale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.

Kiszone ogórki są też nieodłącznym składnikiem sałatki śledziowej i warzywnej, niektórzy dodają je również do sałatki z buraków i śledzi, tzw. szuby. Stosuje się też jako jeden z elementów biesiadnych koreczków.

4. Przepis na ogórki kiszone

By kiszonki były dobre, potrzebne są dobrej jakości warzywa, w tym przypadku ogórki. Należy je dokładnie umyć i ciasno ułożyć pionowo w czystych słoikach, do których wcześniej włożone zostały: czosnek, gałązka kopru i kawałek korzenia chrzanu. Ogórki zalewa się wodą z dodatkiem soli, zachowując proporcję 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Przed zamknięciem słoika na wierzch można położyć liść czarnej porzeczki lub wiśni.

5. Ile kalorii mają ogórki kiszone

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 155 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 11,00 kcal 17,05 kcal
Białko 0,33 g 0,51 g
Węglowodany 2,26 g 3,50 g
Cukier 1,06 g 1,64 g
Błonnik 1,20 g 1,86 g
Tłuszcz 0,20 g 0,31 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,00 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,08 g 0,13 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,00 mg 1,55 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze