Trwa ładowanie...

Dieta po 40

Dieta po 40
Dieta po 40 (123RF)

Dieta po 40 jest to dieta skierowana do pań z nadwagą lub otyłością w okresie menopauzy. Mogą ją też stosować mężczyźni mało i średnio aktywni – nie muszą zmieniać proporcji posiłku. Jeśli jednak mężczyzna jest bardziej aktywny, powinien podwoić porcję podwieczorku. Dieta dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Dieta nie jest polecana dzieciom, młodzieży ani kobietom w ciąży lub karmiącym piersią. Proponowany system żywieniowy zawiera duże ilości fitoestrogenów, antyoksydantów, wapnia.

spis treści

1. Zasady diety po 40

Ta dieta dla kobiety dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Jej rezultaty są widoczne po dłuższym okresie jej stosowania. Nie powinno się jednak prowadzić tego sposobu żywienia dłużej niż 2-3 miesiące. Należy skontaktować się z dietetykiem, jeśli ktoś chce ją powtarzać częściej lub przez dłuższy czas. W ciągu tygodnia dieta odchudzająca pozwala schudnąć o 0,5-0,75 kg. Zaleca się, aby podczas stosowania tej diety pić 8-10 szklanek płynów niesłodzonych, najlepiej wody mineralnej. Ta skuteczna dieta odchudzająca jest szczególnie korzystna dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jest ona zalecana dla kobiet w tym wieku, gdyż zawiera roślinne hormony – fitoestrogeny, które pomagają poradzić sobie z trudnym okresem menopauzy.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jadłospis diety po 40

Dzień 1:

  • Śniadanie: Maślanka z muesli i borówkami: szklanka maślanki (250 g), 4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g), filiżanka borówek amerykańskich (140 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapki z pieczonym kurczakiem: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 3 plasterki pieczonego kurczaka (50 g), ½ małego ogórka (50 g), 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zapiekanka sojowa z warzywami: 1/4 szklanki suchych nasion soi (50 g – masa przed ugotowaniem), jajko ugotowane na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), łyżka przecieru pomidorowego (20 g), kilka łyżek bulionu, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, ulubione przyprawy, 2 małe pomidory (200 g). Soję ugotuj do miękkości i odcedź. Jajko posiekaj w kostkę, a szynkę pokrój w kwadraty. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj bulion, przecier, oliwę, czosnek, zieleninę, a następnie dopraw. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą w temp. ok. 160 st. C mniej więcej przez 15 minut. Podawaj z kawałkami pomidorów.
  • Podwieczorek: Duża gruszka (180 g), małe jabłko (100 g).
  • Kolacja: Jogurt z warzywami: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), półmisek chrupiących warzyw: 2 średnie marchewki (200 g),pół średniej papryki (100 g), łodyga selera naciowego (50 g).

Dzień 2:

  • Śniadanie: Ryż na mleku z duszonymi jabłkami i rodzynkami, 1,5 szklanki mleka 0,5-proc. (330 g), 1/3 opakowania ryżu brązowego (35 g – masa przed ugotowaniem), jabłko (100 g), łyżka rodzynek (15 g), cynamon. Ryż ugotuj na mleku. Jabłko zetrzyj na tarce, podduś w małej ilości wody i dopraw cynamonem. Następnie dodaj je do ugotowanego ryżu. Podawaj posypane rodzynkami.
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami: kromka chleba razowego z soją (30 g), 1/4 kostki chudego twarogu (50 g), 5 dużych rzodkiewek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, ulubione przyprawy. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami: pęczek świeżego szpinaku (150 g – można użyć tyle samo szpinaku mrożonego), 2 małe pomidory (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, zielenina, sok z cytryny, 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g – masa przed ugotowaniem). Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C przez ok. 20 minut. Szpinak porwij na małe kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Duża pomarańcza (300 g bez skórki).
  • Kolacja: Sałatka z dwóch rodzajów fasolki i kaparów: ugotowana zielona fasolka szparagowa (150 g), pół puszki czerwonej lub białej fasolki (110 g), pół małej papryki czerwonej (75 g), 2 ogórki konserwowe (100 g), łyżeczka oliwy z oliwek, kilka kaparów, pieprz, zielenina.

Dzień 3:

  • Śniadanie: Sojowy poranek z muesli i brzoskwiniami: szklanka napoju sojowego naturalnego z wapniem (250 g), 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (40 g), duża brzoskwinia (180 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z szynką: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 2 plasterki szynki drobiowej (40 g), mały ogórek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zupa krem z pomidorów i soczewicy: 70 g suchych nasion soczewicy, 1/3 puszki pomidorów (130 g), 2 małe ziemniaki (140 g bez skórki), cebulka (50 g), łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml bulionu, 1–2 ząbki czosnku, zielenina, ulubione przyprawy. Cebulkę posiekaj drobno i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Do gorącego bulionu wrzuć soczewicę, kawałki ziemniaków, cebulki i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek, zieleninę.
  • Podwieczorek: Mały banan (100 g – masa bez skórki), 2 suszone śliwki (12 g).
  • Kolacja: Eskalopki cielęce z warzywami: 100 g chudej cielęciny, kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, duży brokuł (250 g), pół średniej papryki (100 g).

Dzień 4:

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z malinami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5-proc. (330 g), 3 płaskie łyżki kaszy manny (45 g – masa suchej), szklanka malin (160 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pastą serową: pół małej grahamki (25 g), pasta serowa: łyżka startego sera żółtego (20 g), łyżeczka serka naturalnego 3 proc. tł. (15 g), zielenina, ulubione przyprawy, 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Gulasz cielęcy: 100 g chudej cielęciny, przyprawy, pół średniej papryki (100 g), mały pomidor (100 g), mała cebula (50 g), 1/3 szklanki soku pomidorowego (80 g), łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina. Surówka z kapusty pekińskiej: 2–3 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (200 g), 1/3 pora (30 g), pół małej papryki (50 g), przyprawy, pół małego jogurtu naturalnego (75 g), 1/3 opakowania kaszy jaglanej (35 g – masa suchej), czosnek, zielenina. Cielęcinę pokrój na paseczki i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa podziel na małe kawałki, dodaj do mięsa i podduś. Dodaj sok, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Kapustę poszatkuj, dodaj kawałki pozostałych warzyw, jogurt, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Kawałek mango (180 g – bez odpadków).
  • Kolacja: Sałatka z kiełkami sojowymi i jajkiem: kilka liści sałaty lodowej, jajko na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), pół średniej papryki (100 g), mały ogórek (100 g), pół małego jogurtu naturalnego (75 g), czosnek, zielenina, przyprawy.

Dzień 5:

  • Śniadanie: Twarożek z truskawkami: opakowanie lekkiego serka ziarnistego (150 g), szklanka truskawek (200 g), 6–8 sztuk migdałów (7 g), 2 łyżki zarodków pszennych (12 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pasztetem i ogórkiem kwaszonym: cienka kromka chleba razowego z soją (30 g), plasterek chudego pasztetu drobiowego (20 g), 2 średnie ogórki kwaszone (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zsiadłe mleko z ziemniakami i koperkiem: szklanka chudego zsiadłego mleka (250 g), 2 małe ziemniaki (140 g po obraniu), koperek. Jajka sadzone z fasolką: 2 jajka, 1,5 pęczka fasolki szparagowej (220 g), duży pomidor (200 g).
  • Podwieczorek: 2 średnie jabłka (300 g).
  • Kolacja: Panga pieczona z ziołami: 100 g fileta z pangi lub innej chudej ryby, sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Sałatka z trzech rodzajów warzyw: mała róża kalafiora i brokułu (po 100 g), pomidor (20 g), plaster sera feta light (25 g), sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Rybę skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C mniej więcej przez 25 minut. Kalafior i brokuł ugotuj na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Warzywa wymieszaj z kawałkami pomidora, pokruszoną fetą i dopraw tak, jak lubisz.

Dzień 6:

  • Śniadanie: Muesli z jogurtem: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), 4 łyżki musli (40 g), 2 orzechy włoskie (8 g), mandarynka (90 g).
  • Drugie śniadanie: Jajko z pieczywem i rzodkiewkami: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), jajko ugotowane na miękko, 5 dużych rzodkiewek (100 g), kilkanaście sztuk kiełków sojowych.
  • Obiad: Makaron z tuńczykiem i kaparami: 16–18 sztuk makaronu świderki lub penne (35 g – masa suchego), puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g), 1/3 opakowania serka 3 proc. tł. (50 g), kilka sztuk kaparów, zielenina, sok z cytryny, przyprawy. Surówka z selera i marchewki: szklanka startego selera korzeniowego (160 g), średnia marchewka (100 g), 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, przyprawy, sok z cytryny.
  • Podwieczorek: 2 duże kiwi (240 g).
  • Kolacja: Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado: 3 liście kapusty pekińskiej, 100 g piersi kurczaka, 1/5 szklanki pokrojonego awokado (40 g), 1/2 małej papryki (75 g), mały ogórek (100 g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Kurczaka posyp przyprawami, zgrilluj na złoty kolor i pokrój w kostkę. Kapustę drobno posiekaj. Warzywa podziel na mniejsze cząstki. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw.

Dzień 7

  • Śniadanie: Owsianka z jeżynami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5  proc. tł. (330 g), 4 łyżki płatków owsianych (40 g), filiżanka jeżyn (150 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i kiełkami soi: cienka kromka chleba pełnoziarnistego (30 g), plasterek chudego twarogu (30 g), pół średniej papryki (100 g), kilka sztuk kiełków soi.
  • Obiad: Papryka faszerowana ryżem i warzywami: duża papryka (250 g), 2 łyżki ryżu brązowego (30 g – masa suchego), mała cebula (50 g), kilka łyżek bulionu, oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 2 łyżki startego parmezanu (25 g), zielenina, ulubione przyprawy, fasolka szparagowa (220 g).
  • Podwieczorek: 6 śliwek węgierek (250 g).
  • Kolacja: Zrazy wołowe: 100 g chudej wołowiny, pół małego kwaszonego ogórka (25 g), paseczek papryki czerwonej (15 g), 1/3 małej cebuli (15 g), łyżeczka musztardy (10 g), kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, liść laurowy. Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki: szklanka kapusty kwaszonej (250 g), 2 małe marchewki (100 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Wołowinę rozbij na cienki plaster, posyp przyprawami i posmaruj musztardą. Na końcu plastra ułóż paseczki papryki, ogórka, kawałki cebuli i zwiń ściśle. Przygotowany zraz duś do miękkości w bulionie z dodatkiem przypraw. Kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dodaj sok z cytryny, zieleninę i dopraw.

Dieta po 40 roku życia może bardzo pomóc kobietom, które w okresie meopauzy przytyły i nie mogą sobie poradzić z nadmiarową wagą. Obniżona waga pozytywnie wpłynie na zdrowie, pod warunkiem, że ta dieta dla kobiet będzie stosowana zgodnie z zaleceniami i rozsądnie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze