Gotowane brokuły - kalorie, wartości odżywcze oraz podanie

Gotowane brokuły mogą stanowić smaczny i zdrowy element codziennej diety. Nie tylko urozmaicają posiłki, ale i ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warzywa te są łatwo dostępne, proste do przygotowania, lekkostrawne i niskokaloryczne. Ile kalorii ma brokuły gotowane z solą? Jak długo gotować brokuły, aby zachowały swoje wartości odżywcze?

Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dania obiadowego, ale i składnik sałatek, zapiekanek czy tart.Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dania obiadowego, ale i składnik sałatek, zapiekanek czy tart.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gotowane brokuły – z czym podawać i jak jeść?

Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dania obiadowego, ale i składnik sałatek, zapiekanek czy tart. Warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne oraz zdrowe. Warzywa te, pomimo obróbki termicznej, zachowują wartości odżywcze (choć w procesie gotowania pewne ilości mogą ulec zmniejszeniu).

Jakie są sposoby na podanie gotowanych brokułów?

Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dań głównych: grillowanego kurczaka, pieczonego łososia lub innych mięs i ryb, ale także do makaronu, kasz lub ryżu. Można je podawać z sosem czosnkowym, sosem serowym, jogurtowym lub sosami na bazie orzechów.

Ciekawym pomysłem jest smażenie ugotowanych brokułów z warzywami, mięsem lub tofu w sosie sojowym i imbirem na woku. Gotowane brokuły świetnie odnajdują się też w sałatkach warzywnych lub sałatkach z kaszą czy makaronem.

Warzywa można serwować też w zapiekankach warzywnych (na przykład z serem, jajkami), makaronowych czy ziemniaczanych. Warto z nich piec wytrawne muffiny warzywne (np. z brokułami, jajkami), dodawać do omletów czy frittaty (z dodatkami, takimi jak pomidory, cebula i ser).

Gotowane brokuły mogą poprawić smak zupy jarzynowej, zupy kalafiorowej, zupy z zielonych warzyw, zupy z marchwi czy ziemniaków (także zupy-kremu).

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone w 100 gramach posiada wartość energetyczną 35,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 2,38 g białka,
  • 7,18 g węglowodanów,
  • 1,39 g cukrów,
  • 3,30 g błonnika.

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w 100 g 0,41 g tłuszczów, w tym:

  • 0,08 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,04 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma witaminy?

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone to produkt zawierający 64,9 mg witaminy C,77,0 µg RAE witaminy A, 1,45 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 141 µg witaminy K.

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,12 mg witaminy B2,
  • 0,55 mg witaminy B3,
  • 40,1 mg witaminy B4,
  • 0,62 mg witaminy B5,
  • 0,20 mg witaminy B6,
  • 108 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w sobie:

  • 40,0 mg wapnia,
  • 0,67 mg żelaza,
  • 21,0 mg magnezu,
  • 67,0 mg fosforu,
  • 293 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 262 mg sodu, 0,45 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 1,60 µg selenu.

Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 78 g (1/2 szklanki, pokrojone)
Wartość energetyczna35,0 kcal27,3 kcal
Białko2,38 g1,86 g
Węglowodany7,18 g5,60 g
Cukier1,39 g1,08 g
Błonnik3,30 g2,57 g
Tłuszcz0,41 g0,32 g
Tłuszcze nasycone0,08 g0,06 g
Tłuszcze jednonienasycone0,04 g0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone0,17 g0,13 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C64,9 mg50,6 mg
Równoważnik folianów108 µg84,2 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,10 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,55 mg0,43 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,62 mg0,48 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,20 mg0,16 mg
Witamina B9 - kwas foliowy108 µg84,2 µg
Witamina B4 - cholina40,1 mg31,3 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,548 i.u.1,207 i.u.
Witamina A77,0 µg RAE60,1 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten929 µg725 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna1,080 µg842 µg
Witamina E1,45 mg1,13 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K141 µg110 µg
Wapń40,0 mg31,2 mg
Żelazo0,67 mg0,52 mg
Magnez21,0 mg16,38 mg
Fosfor67,0 mg52,3 mg
Potas293 mg229 mg
Sód262 mg204 mg
Cynk0,45 mg0,35 mg
Miedź0,06 mg0,05 mg
Mangan0,19 mg0,15 mg
Selen1,60 µg1,25 µg
Woda89,3 g69,6 g

Dlaczego warto jeść gotowane brokuły?

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gotowanych brokułów? Okazuje się, że jest ich wiele. Warzywa te to przede wszystkim cenne źródło składników odżywczych, głównie witamin i minerałów.

Brokuły zawierają także błonnik pokarmowy, który wspiera i reguluje trawienie oraz poziom glukozy we krwi, zapobiega zaparciom i pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy (beta-karoten, luteina, zeaksantyna), które chronią komórki przed działaniem i uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory (np. raka piersi, jelita grubego, prostaty i płuc).

Spożywanie brokułów może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy zdrowia serca. Zawarte w brokułach substancje takie jak sulforafan mogą również wspierać zdrowie układu krążenia.

Obecna w brokułach witamina A, luteina i zeaksantyna są ważne dla zdrowia oczu, mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zachować ostrość wzroku. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Jak przygotować gotowane brokuły?

Jak przygotować gotowane brokuły? Zaleca się gotowanie na parze, możliwe jest także gotowanie w wodzie. Kluczowe jest odcięcie łodyżek i pokrojenie główek na mniejsze różyczki. Następnie:

  • umieść brokuły w koszyku na parze lub na sitku i połóż nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj przez około 5-7 minut, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (gotowanie na parze),
  • w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć pokrojone brokuły do wrzącej wody. Gotuj przez 4-5 minut, aż staną się miękkie (gotowanie w wodzie). Odcedź brokuły, a następnie dopraw je według upodobania solą, pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem lub ulubionymi przyprawami.

Jak uniknąć przegotowania brokułów, aby nie straciły smaku i konsystencji?

Ważne jest gotowanie w minimalnej ilości wody, co sprawia, że warzywa stracą mniej wartości odżywczych wraz z wodą. Nie mniej istotny jest czas obróbki termicznej. Gotowanie brokułów zbyt długo może spowodować, że staną się miękkie i bez smaku (gotowane przez krótki, ale optymalny czas, spowoduje, że będą jędrne i chrupiące).

Warto także pamiętać o dodawaniu soli dopiero na koniec gotowania lub po ugotowaniu. Z kolei odrobina soku z cytryny podczas gotowania lub po ugotowaniu może pomóc w zachowaniu jasnej, zielonej barwy brokułów oraz ich świeżego smaku.

Gotowane brokuły mogą być wykorzystane w wielu różnych potrawach. Są uniwersalnym składnikiem, który można dopasować do wielu różnych potraw i smaków. Dzięki temu można stworzyć wiele pysznych oraz zdrowych dań.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka