Gotowane brokuły - kalorie, wartości odżywcze oraz podanie
Gotowane brokuły mogą stanowić smaczny i zdrowy element codziennej diety. Nie tylko urozmaicają posiłki, ale i ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warzywa te są łatwo dostępne, proste do przygotowania, lekkostrawne i niskokaloryczne. Ile kalorii ma brokuły gotowane z solą? Jak długo gotować brokuły, aby zachowały swoje wartości odżywcze?
W tym artykule:
- Gotowane brokuły – z czym podawać i jak jeść?
- Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma witaminy?
- Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone - kalorie i wartości odżywcze
- Dlaczego warto jeść gotowane brokuły?
- Jak przygotować gotowane brokuły?
Gotowane brokuły – z czym podawać i jak jeść?
Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dania obiadowego, ale i składnik sałatek, zapiekanek czy tart. Warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne oraz zdrowe. Warzywa te, pomimo obróbki termicznej, zachowują wartości odżywcze (choć w procesie gotowania pewne ilości mogą ulec zmniejszeniu).
Jakie są sposoby na podanie gotowanych brokułów?
Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dań głównych: grillowanego kurczaka, pieczonego łososia lub innych mięs i ryb, ale także do makaronu, kasz lub ryżu. Można je podawać z sosem czosnkowym, sosem serowym, jogurtowym lub sosami na bazie orzechów.
Ciekawym pomysłem jest smażenie ugotowanych brokułów z warzywami, mięsem lub tofu w sosie sojowym i imbirem na woku. Gotowane brokuły świetnie odnajdują się też w sałatkach warzywnych lub sałatkach z kaszą czy makaronem.
Warzywa można serwować też w zapiekankach warzywnych (na przykład z serem, jajkami), makaronowych czy ziemniaczanych. Warto z nich piec wytrawne muffiny warzywne (np. z brokułami, jajkami), dodawać do omletów czy frittaty (z dodatkami, takimi jak pomidory, cebula i ser).
Gotowane brokuły mogą poprawić smak zupy jarzynowej, zupy kalafiorowej, zupy z zielonych warzyw, zupy z marchwi czy ziemniaków (także zupy-kremu).
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone w 100 gramach posiada wartość energetyczną 35,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 2,38 g białka,
- 7,18 g węglowodanów,
- 1,39 g cukrów,
- 3,30 g błonnika.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w 100 g 0,41 g tłuszczów, w tym:
- 0,08 g tłuszczów nasyconych,
- 0,04 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma witaminy?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone to produkt zawierający 64,9 mg witaminy C,77,0 µg RAE witaminy A, 1,45 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 141 µg witaminy K.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 0,55 mg witaminy B3,
- 40,1 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,20 mg witaminy B6,
- 108 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 0,67 mg żelaza,
- 21,0 mg magnezu,
- 67,0 mg fosforu,
- 293 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 262 mg sodu, 0,45 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 1,60 µg selenu.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 78 g (1/2 szklanki, pokrojone) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 35,0 kcal | 27,3 kcal |
| Białko | 2,38 g | 1,86 g |
| Węglowodany | 7,18 g | 5,60 g |
| Cukier | 1,39 g | 1,08 g |
| Błonnik | 3,30 g | 2,57 g |
| Tłuszcz | 0,41 g | 0,32 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,08 g | 0,06 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,03 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,13 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 64,9 mg | 50,6 mg |
| Równoważnik folianów | 108 µg | 84,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,12 mg | 0,10 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,55 mg | 0,43 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,62 mg | 0,48 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,20 mg | 0,16 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 108 µg | 84,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 40,1 mg | 31,3 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 1,548 i.u. | 1,207 i.u. |
| Witamina A | 77,0 µg RAE | 60,1 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 929 µg | 725 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 1,080 µg | 842 µg |
| Witamina E | 1,45 mg | 1,13 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 141 µg | 110 µg |
| Wapń | 40,0 mg | 31,2 mg |
| Żelazo | 0,67 mg | 0,52 mg |
| Magnez | 21,0 mg | 16,38 mg |
| Fosfor | 67,0 mg | 52,3 mg |
| Potas | 293 mg | 229 mg |
| Sód | 262 mg | 204 mg |
| Cynk | 0,45 mg | 0,35 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0,19 mg | 0,15 mg |
| Selen | 1,60 µg | 1,25 µg |
| Woda | 89,3 g | 69,6 g |
Dlaczego warto jeść gotowane brokuły?
Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gotowanych brokułów? Okazuje się, że jest ich wiele. Warzywa te to przede wszystkim cenne źródło składników odżywczych, głównie witamin i minerałów.
Brokuły zawierają także błonnik pokarmowy, który wspiera i reguluje trawienie oraz poziom glukozy we krwi, zapobiega zaparciom i pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy (beta-karoten, luteina, zeaksantyna), które chronią komórki przed działaniem i uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory (np. raka piersi, jelita grubego, prostaty i płuc).
Spożywanie brokułów może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy zdrowia serca. Zawarte w brokułach substancje takie jak sulforafan mogą również wspierać zdrowie układu krążenia.
Obecna w brokułach witamina A, luteina i zeaksantyna są ważne dla zdrowia oczu, mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zachować ostrość wzroku. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
Jak przygotować gotowane brokuły?
Jak przygotować gotowane brokuły? Zaleca się gotowanie na parze, możliwe jest także gotowanie w wodzie. Kluczowe jest odcięcie łodyżek i pokrojenie główek na mniejsze różyczki. Następnie:
- umieść brokuły w koszyku na parze lub na sitku i połóż nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj przez około 5-7 minut, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (gotowanie na parze),
- w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć pokrojone brokuły do wrzącej wody. Gotuj przez 4-5 minut, aż staną się miękkie (gotowanie w wodzie). Odcedź brokuły, a następnie dopraw je według upodobania solą, pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem lub ulubionymi przyprawami.
Jak uniknąć przegotowania brokułów, aby nie straciły smaku i konsystencji?
Ważne jest gotowanie w minimalnej ilości wody, co sprawia, że warzywa stracą mniej wartości odżywczych wraz z wodą. Nie mniej istotny jest czas obróbki termicznej. Gotowanie brokułów zbyt długo może spowodować, że staną się miękkie i bez smaku (gotowane przez krótki, ale optymalny czas, spowoduje, że będą jędrne i chrupiące).
Warto także pamiętać o dodawaniu soli dopiero na koniec gotowania lub po ugotowaniu. Z kolei odrobina soku z cytryny podczas gotowania lub po ugotowaniu może pomóc w zachowaniu jasnej, zielonej barwy brokułów oraz ich świeżego smaku.
Gotowane brokuły mogą być wykorzystane w wielu różnych potrawach. Są uniwersalnym składnikiem, który można dopasować do wielu różnych potraw i smaków. Dzięki temu można stworzyć wiele pysznych oraz zdrowych dań.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.