Trwa ładowanie...

Dieta rozgrzewająca

Avatar placeholder
20.02.2017 21:35
Dieta rozgrzewająca
Dieta rozgrzewająca

Kiedy na dworze zimno i mroźno, wykorzystujemy różne sposoby, aby się rozgrzać. Czasami niezbyt dobre dla naszego zdrowia i figury. Gorąca czekolada z bitą śmietaną czy grzańce są bardzo smaczne, ale zbyt dużo takich przysmaków to zguba dla sylwetki. Warto zastąpić je czymś tak samo smacznym i zarazem zdrowym. Dlatego też jak najszybciej rozpocznijmy dietę rozgrzewającą!

1. Napoje w diecie rozgrzewającej

Dieta rozgrzewająca składa się przede wszytskim z ciepłych napojów. Obecnie nietrudno w sklepach o różnego rodzaju produkty, które mogłyby wzbogacić smak zwykłej kawy, kakao czy herbaty. Sprawią też, że rozgrzejemy cały organizm. Zdrowym i smacznym dodatkiem do napojów może być skórka lub sok z pomarańczy. Zawierają lecznicze flawonoidy, które zwiększają odporność, w wyniku czego trudniej złapać infekcję, a także działają przeciwbakteryjnie. Zapach pomarańczy nie tylko kojarzy się ze słońcem, ale działa też odprężająco i ułatwia zasypianie.

Do diety warto również wprowadzić inne cytrusy, jak grejpfruty czy mandarynki, zawierające dużą ilość witaminy C oraz rutyny. Działanie tych składników polega na uszczelnianiu naczyń krwionośnych, w wyniku czego drobnoustroje mogą w mniejszym stopniu wnikać do organizmu. Tak więc zdecydowanie jesteśmy mniej podatni na przeziębienie czy grypę. Do herbatki na mroźne dni można również dodać goździki. Zamiast cukru do słodzenia można zastosować miód, który znany jest ze swojego działania rozgrzewającego oraz przeciwbakteryjnego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W diecie rozgrzewającej nie wolno zapominać o jogurtach i fermentowanych napojach mlecznych, które zawierają naturalne szczepy bakterii Lactobacillus, wpływające na naszą florę bakteryjną oraz zwiększające odporność organizmu.

2. Dania w diecie rozgrzewającej

Potrawy w diecie rozgrzewającej powinny zawierać zwiększoną ilość białka. W badaniach wykazano bowiem, że nieznacznie zwiększona ilość spożywanego białka wpływa na przyspieszenie produkcji ciepła w organizmie. Proces ten to tzw. termogeneza indukowana pożywieniem. Można więc zastosować także dietę białkową. Okres zimowy sprzyja spożyciu tłustych potraw. Niezdrowe tłuste jedzenie można zastąpić nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (kwasami omega-3), które w dużej ilości znajdują się w rybach, orzechach włoskich czy oleju lnianym.

Do dań mięsnych, rybnych czy deserów, jak również napojów można dodać imbir. Potrawy w diecie rozgrzewającej można podawać także z dodatkiem ostrej papryczki chilli lub czosnku, który znany jest jako naturalny antybiotyk. Innym ciekawym produktem jest cynamon. Może być on dodawany do napojów rozgrzewających, a także potraw, zarówno słodkich, jak i ostrych, nadając im niesamowity smak. Dobrym sposobem na sycące danie są zupy kremy, np. zupa cebulowa. Nie tylko dobrze rozgrzewa, ale jest bardzo zdrowa. Cebula od dawna znana jest jako produkt zwalczający bakterie i wirusy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze