Trwa ładowanie...

Dieta strukturalna – na czym polega, zasady i efekty

Avatar placeholder
25.01.2021 13:49
Dieta strukturalna jest modelem odżywiania, który regeneruje, odmładza i wzmacnia strukturę tkanek organizmu
Dieta strukturalna jest modelem odżywiania, który regeneruje, odmładza i wzmacnia strukturę tkanek organizmu (123rf)

Dieta strukturalna jest modelem odżywiania, który regeneruje, odmładza i wzmacnia strukturę tkanek organizmu, prowadzi również do przyspieszania tempa przemiany materii oraz trwałej normalizacji masy ciała. Jej twórcą jest dr Marek Bardadyn. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Czym jest dieta strukturalna?

Dieta strukturalna (dieta dra Bardadyna) to model odżywiania, ale i filozofia stylu życia, która przynosi wiele różnych korzyści zdrowotnych. Ponieważ jest dietą pełnowartościową, występującą również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, może być stosowana długotrwale. Według jej autora, dra Marka Bardadyna to żywieniowa podstawa zdrowego stylu życia.

Celem diety strukturalnej jest:

  • regeneracja i wzmacnianie struktury tkanek organizmu, szybsza regeneracja organizmu,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn, wspomaganie naturalnych procesów detoksykacji,
  • spowolnienie procesów starzenia organizmu, obniżenie wieku biologicznego,
  • zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów,
  • regulacja tempa przemiany materii,
  • spadek masy ciała.
Zobacz film: "Zaskakujące odkrycie. Nasi przodkowie jadali mało mięsa"

Twórca diety strukturalnej, dr Marek Bardadyn, jest autorem wielu książek, takich jak: „Kody młodości”, „Odchudzanie weekendowe”, „Odchudzająca książka kucharska”, „Odmładzająca książka kucharska”, „Nałóg jedzenia”, „Koktajle odchudzające” czy „Dietetyczne przepisy”.

2. Zasady diety strukturalnej

Zasady diety strukturalnej w wielu punktach pokrywają się z ogólnie uznawanymi zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Co jest ważne?

Jadłospis diety strukturalnej opiera się na produktach, które mają mało kalorii, a dużo wartościowych składników odżywczych: białka, niezbędnych związków tłuszczowych, złożonych węglowodanów, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Żywność w diecie strukturalnej jest pogrupowana i tworzy kategorie:

  • pokarmy zbożowe,
  • produkty białkowe,
  • warzywa, owoce,
  • orzechy i pestki,
  • tłuszcze,
  • napoje i inne.

Produkty strukturalne muszą być naturalne, nieprzetworzone, pozbawione konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Docelową stanowią około 2/3 codziennie spożywanej żywności.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Bardzo ważne jest, by stosując dietę dra Bardadyna przestrzegać jej zasad. Ważne jest, by spożywać posiłki często, bo co dwie godziny. Nie bez znaczenia jest również czas ich trwania: 10 minut. Oznacza to, że jeśli po tym czasie coś nie zostanie zjedzone, pozostaje na talerzu.

Jeden posiłek w codziennej diecie musi zostać zastąpiony koktajlem strukturalnym. Bazę do ich przygotowania stanowią warzywa, owoce (świeże i suszone), jogurt, kefir lub mleko sojowe, otręby, płatki, orzechy lub pestki.

3. Zalety i efekty diety strukturalnej

Dieta strukturalna jest zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych:

Doskonale sprawdza się również podczas odchudzania.

Ponieważ produkty dozwolone podczas stosowania diety strukturalnej są najczęściej niskokaloryczne, spożywanie ich w rozsądnych ilościach prowadzi do spadku wagi: od 1 do 4 kg na tydzień. Aby przyspieszyć efekty odchudzania, można realizować bardziej restrykcyjne scenariusze dietetyczne, czyli jadłospisy reedukacyjne: 800, 1000, 1200, 1600 kcal.

Dieta strukturalna ma wiele zalet:

  • pozwala regulować rytm wypróżnień,
  • ułatwia usuwanie szkodliwych substancji,
  • daje dłuższe uczucie sytości,
  • obniża stężenie cholesterolu w organizmie,
  • poprawia stan mikroflory jelit,
  • przyspiesza metabolizm i tempo spalania tkanki tłuszczowej, ogranicza przyjmowanie kalorii, pozwala zrzucić zbędne kilogramy, * polepsza się stan błon śluzowych, wzmacnia struktura układu kostno-stawowego, mięśni i naczyń krwionośnych.
  • dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych, witamin i polifenoli,
  • obniża ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory,
  • poprawia morfologię,
  • normalizuje poziom glukozy we krwi,
  • obniża stężenie złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście dobrej frakcji HDL,
  • uczy zdrowych nawyków związanych z odżywianiem,
  • wzmacnia organizm i wpływa na poprawę stanu zdrowia,
  • wzmacnia odporność organizmu.

4. Wady diety strukturalnej

Dieta strukturalna ma również wady. Niekorzystne dla zdrowia może być stosowanie restrykcyjnych wersji diety redukcyjnej. Niskokaloryczne jadłospisy na dłuższą metę prowadzą do niedoborów pokarmowych i spowalniają tempo redukcji masy ciała.

Istnieją również przeciwwskazania do stosowania diety dra Marka Bardadyna. To niektóre choroby układu pokarmowego, na przykład choroba wrzodowa. To dlatego przed jej rozpoczęciem należy skontaktować się z lekarzem i dietetykiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze