Dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu?
Często kupujesz owoce i warzywa w supermarkecie? Podczas cotygodniowych dużych zakupów zaglądamy do alejki ze świeżymi produktami i przy okazji uzupełniamy zapasy. Większość z nas wie, że lepiej kupować je na bazarach i w małych zieleniakach, ale atrakcyjne promocje i wygoda skłaniają nas do zakupów w markecie. Okazuje się jednak, że idealne i lśniące owoce nie są wcale takie zdrowe, na jakie wyglądają. Dowiedz się, dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu.
1. Owoce dla perfekcjonistów
Czerwone i błyszczące jabłka, idealnie poukładane na sklepowych półkach, wyglądają bardzo smacznie i zachęcają, aby włożyć je do koszyka. Cena zwykle jest kusząca, dlatego chętnie robimy zakupy owoców w markecie. Jesteśmy dumni, że prowadzimy taki zdrowy styl życia i ze smakiem jemy perfekcyjne jabłka.
Zobacz także:
Niestety, w tym przypadku powiedzenie "nie wszystko złoto, co się świeci" nabiera wyjątkowego znaczenia. Jędrne i apetycznie wyglądające jabłka tylko udają zdrowe – tak naprawdę daleko im do owoców prosto z jabłoni, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.
Producenci żywności zrobią wiele, aby zachęcić nas do zakupów. Niestety, żyjemy w świecie, w którym wszystko musi być idealne – od makijażu po produkty do jedzenia. Większość z nas nie chciałaby kupić jabłka ze "skazą" – o nierównym kolorze, z plamkami i nieregularnym kształcie.
2. Wypolerowane jabłka szkodliwe dla zdrowia
Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z odchodów insektów. Dzięki temu jabłko ma błyszczącą skórkę i jest odporne na obicia. Poza tym zyskuje dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżeć w markecie. Do „upiększania” jabłek wykorzystuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm rosnących w Brazylii.
Oba rodzaje wosku wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym, np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów.
3. Piękne zatrute jabłko?
A co się kryje pod woskowaną skórką? Jabłka należą do jednych z najzdrowszych owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy oraz pektyny, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Nie zawsze jednak możemy skorzystać z dobroczynnych składników znajdujących się w jabłkach.
Przy uprawie owoców stosowane są pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Niestety, silne substancje chemiczne nie pozostają również bez wpływu na produkty, które kupujemy. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze i wodę oraz gromadzą się w żywności. Niosą ze sobą ryzyko wielu chorób – od zatruć pokarmowych, przez zaburzenia hormonalne, aż po nowotwory. Negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, jednak ciągłe spożywanie szkodliwych substancji może po jakimś czasie wywołać problemy ze zdrowiem.
Co możemy zrobić, aby jeść zdrowe jabłka? Przede wszystkim zmienić podejście do zakupów i uświadomić sobie, że idealne warzywa i owoce nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od zaufanych sprzedawców albo zacząć samodzielnie uprawiać niektóre gatunki. Pamiętajmy też, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą.