Dodaj do kawy. Zabija komórki rakowe
Rozpoczęcie dnia bez porannej filiżanki kawy jest dla wielu osób nie do pomyślenia. Ten powszechnie znany napój ma niepowtarzalny smak, który można dodatkowo podkreślić, dodając do niego różne dodatki. Są to między innymi cynamon, miód, kakao czy cukier trzcinowy. Jednakże, istnieje jeszcze jeden składnik, który warto dodać do naszej porannej kawy - kardamon. Ta prozdrowotna przyprawa doskonale komponuje się nie tylko z kawą, ale również z herbatą i różnymi potrawami.
1. Niezwykłe właściwości kardamonu
Kardamon to roślina, która pochodzi z Azji i jest częścią rodziny imbirowatych. Składa się z podziemnego kłącza i długich łodyżek, na których rosną podłużne, lancetowate liście. Surowcem zielarskim, który jest wykorzystywany do produkcji przyprawy, są nasiona kardamonu, umieszczone w owocni o eliptycznym kształcie.
W Polsce kardamon można nabyć bez problemu, zarówno w całości, jak i w formie proszku. Nasiona kardamonu zawierają wiele cennych składników, takich jak: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki tak bogatemu składowi, kardamon ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jednym z najważniejszych atutów tej przyprawy jest jej korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Kardamon stymuluje produkcję soków trawiennych, co sprawia, że jest pomocny w leczeniu niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej oraz różnych dolegliwości związanych z układem sercowo-naczyniowym.
Naukowcy z Florida A&M University przeprowadzili badania, które wykazały, że kardamon ma potencjał leczniczy nie tylko w przypadku stanów zapalnych jelit, ale również przy rozwiniętym raku jelita grubego. Wskazują również na możliwość wykorzystania potencjału antynowotworowego kardamonu w diecie pacjentów z rakiem piersi i prostaty.
Dodatkowo, substancje zawarte w ziarnach nasion kardamonu zwiększają odporność organizmu na sezonowe infekcje i pomagają zwalczyć stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Kardamon wyróżnia się na tle innych przypraw swoim cytrynowo-imbirowym aromatem i charakterystycznym korzennym smakiem. Doskonale rozgrzewa, dlatego jest chętnie dodawany do kawy. Choć to połączenie jest najbardziej popularne w Turcji, zdobywa coraz więcej zwolenników również w Polsce. Kardamon jest również doskonałym dodatkiem do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, dań mięsnych i potraw z ryżu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl