Dlaczego warto dodawać kardamon do napojów?
Kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Do Europy przywędrowała prawdopodobnie z Indii. Jest niezwykle aromatyczna. Jej walory smakowe doceniają szczególnie miłośnicy kawy, dodając szczyptę do filiżanki czarnego napoju.
Kardamon to przyprawa do zadań specjalnych. Pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Dlaczego warto dodawać go do napojów? Kardamon wspomaga górne drogi oddechowe, ma właściwości antybakteryjne, więc likwiduje nieświeży oddech, jest też afrodyzjakiem, a więc sprzyja łóżkowym igraszkom, właśnie dlatego warto jeść ją regularnie albo pić razem z herbatą bądź kawą.
W Polsce najczęściej spotykamy kardamon malabarski, zwany także zielonym, ma niewielkie owoce, tak zwane torebki, w środku których znajdują się czerwonawe nasiona. Owe nasiona zawierają około dziewięciu procent olejku kardamonowego, któremu zawdzięczamy smak i zapach przyprawy. Dlaczego warto jeść tą przyprawę?
Ciepła herbata z kardamonem to sposób na ułatwienie odkrztuszania wydzieliny, przyprawa walczy z suchym kaszlem, jest polecana astmatykom. Można ją też stosować w przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych, pomaga pozbyć się kataru. Kardamon wykazuje też właściwości, dzięki którym zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Jeśli więc chcesz schudnąć, włącz go do swojej diety. To jednak nie wszystko w kwestii odchudzania, kardamon sprzyja tworzeniu się brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie. Te małe ziarenka wspomagają także pracę żołądka, pobudzają produkcję soków trawiennych, przez co pomagają walczyć ze zgagą, wzdęciami, zaparciami lub brakiem apetytu.
Jedz kardamon regularnie, jeśli chcesz poprawić swoje życie seksualne. Przyprawa pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmacnia erekcję. Jest też polecana w przebiegu chorób układu moczowego. Wykazuje działanie moczopędne, przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, nadmiaru wody czy soli.
Wspomaga także pracę serca, to dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym. Być może właśnie przez to, że kardamon posiada tyle właściwości zdrowotnych, jest jedną z najdroższych przypraw na rynku, zaraz obok szafranu. Niestety nie wszyscy mogą go jeść, unikać go powinny osoby z chorą wątrobą lub kamieniami żółciowymi. Może też uczulac, dlatego zaleca się ostrożne jego spożywanie przez dzieci.