Trwa ładowanie...

Znajdziesz go w słodyczach, konserwach, a nawet lekach. Badacze odkryli, że dewastuje jelita

 Karolina Rozmus
09.01.2023 18:07
Czerwień allura można znaleźć w gazowanych napojach, słodyczach, żelkach, konserwach czy produktach instant
Czerwień allura można znaleźć w gazowanych napojach, słodyczach, żelkach, konserwach czy produktach instant (Getty Images)

Syntetyczny barwnik, który na etykiecie znajdziemy pod kodem E129, nadaje produktom czerwoną barwę. Znajdziemy go w cukierkach, wacie cukrowej, gazowanych napojach, dżemach, sosach i zupach instant, a nawet w mięsie i jego przetworach. Najnowsze badania dowodzą jednak, że może poważnie szkodzić jelitom.

spis treści

1. Syntetyczne barwniki – szóstka z Southamptom

Barwnik E129 (czerwień allura) jest niezwykle powszechny, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym. Barwi się nim zewnętrzną powłokę wielu leków czy suplementów diety w postaci drażetek, a także dodaje do syropów.

W branży kosmetycznej wykorzystywany jest do produkcji szminek czy farb do włosów, a nawet pigmentów tuszów do tatuażu. W żywności znajdujemy go w gazowanych napojach, słodyczach pod postacią ciast, ciastek, cukierków, żelek, może być w konserwach czy produktach instant. Czerwień allura jest związkiem azowym, który w zależności od stężenia daje kolor od czerwonego aż po brązowy.

W niektórych krajach zakazano stosowania barwnika E129
W niektórych krajach zakazano stosowania barwnika E129 (Pixabay)
Zobacz film: "Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA"

W Danii, Szwajcarii, Francji, Szwecji oraz w Belgii jego stosowania zakazano.

Dotychczasowe badania wskazywały, że nie pozostaje bez związku na nasze zdrowie. Wraz z innymi syntetycznymi barwnikami nazywany jest "szóstką z Southampton".

- Prowadzone w Southampton badania ujawniły, że u dzieci, które spożywają żywność zawierającą syntetyczne barwniki [E110, E104, E122, E102, E124 oraz E129, przyp.red.], częściej występuje ADHD i trudności z koncentracją – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Dodaje, że czerwień allura może nasilać alergie i astmę, a dodatek benzoesanu sodu dodatkowo pogłębia jej toksyczne działanie.

- Wszystkie te barwniki mogą też nasilać wyrzut histaminy – podkreśla ekspertka.

Najnowsze badanie wskazuje, że E129 może też czynić nieodwracalne szkody w naszych jelitach.

2. Czerwień allura może przyczyniać się do chorób jelit

Na łamach "Nature Communications" ukazały się rewolucyjne wyniki badań. Główny autor, prof. Waliul Khan z Wydziału Patologii i Medycyny Molekularnej McMaster University, bazując na modelach zwierzęcych, dowiódł, że długotrwała ekspozycja na barwnik "może być potencjalnym wyzwalaczem nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD), w tym choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego".

Te choroby o podłożu autoimmunologicznym generują przewlekły stan zapalny w jelitach. Powodują krwawe biegunki, silne dolegliwości bólowe, prowadzą do niedoborów żywieniowych,a nieleczone mogą zwiększać ryzyko nowotworu jelita grubego.

Barwnik zaburza funkcję bariery jelitowej, a także zwiększa produkcję istotnego neuroprzekaźnika znajdującego się w jelitach – serotoniny. To z kolei zmienia skład mikrobiomu jelitowego i powoduje wzrost ryzyka stanu zapalnego jelit.

- To, co odkryliśmy, jest uderzające i niepokojące, ponieważ ten powszechny syntetyczny barwnik spożywczy może być dietetycznym wyzwalaczem IBD. Te badania stanowią znaczący postęp w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych szkodach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy codziennie – alarmuje prof. Khan.

Przypomina również, że jednym z czynników wyzwalających choroby jelit o podłożu zapalnym jest zachodni model diety. Ten z kolei obfituje w wysokoprzetworzone produkty, źródło dodatków takich jak m.in. barwniki syntetyczne.

Naukowcy są przekonani, że wyniki ich pracy powinny być wstępem do dalszych badań nad szkodliwością barwnika E129 – na poziomie eksperymentalnym, epidemiologicznym i klinicznym.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze