Działają jak tarcza. Dieta antysmogowa pomoże w walce z największym dusicielem Polaków
Astma, choroby serca i groźne nowotwory to potencjalne skutki smogu. Szacuje się, że co roku w Polsce z jego powodu przedwcześnie traci życie nawet 45 tys. osób. By zminimalizować szkodliwy wpływ zanieczyszczonego powietrza, warto pamiętać o odpowiedniej diecie. Jest bardzo prosta – wystarczy kierować się zwłaszcza jedną wskazówką.
1. Jak smog niszczy zdrowie?
Zanieczyszczenie powietrza tlenkami węgla, azotu i siarki oraz pyłami PM10 i PM2,5 i benzo(a)pirenem ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Może prowadzić do chorób układu oddechowego, nerwowego i schorzeń układu krążenia. Zwiększa też ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, może odpowiadać za nowotwory układu oddechowego, przyczyniać się do zawału serca czy wylewu krwi do mózgu. A to tylko niektóre ze skutków narażenia na smog.
Jest wiele sposobów na zmniejszenie narażenia na smog, w tym ograniczenie emisji zanieczyszczeń do powietrza w domu, unikanie ekspozycji na smog w dni, kiedy jest on największy czy noszenie przeciwpyłowych masek. Ale skutkom smogu można też zapobiegać za pomocą diety i jest to chyba najprzyjemniejszy sposób na walkę z dusicielem.
2. Te produkty włącz do diety
Które produkty będą antysmogową tarczą? Oczywiście produkty roślinne, bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Do najsilniejszych antyoksydantów należy witamina C oraz E, polifenole, karotenoidy czy antocyjany.
Najlepiej kierować się prostą zasadą – sięgać po całą tęczę kolorów na talerzu i pamiętać, że im bardziej intensywny kolor ma owoc lub warzywo, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że jest szczególnie bogaty w prozdrowotne związki roślinne.
W tej grupie znajdują się zielone warzywa liściaste, intensywnie czerwone lub fioletowe owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy jagody, czerwone buraki, papryka czy czerwona cebula. Z kolei pomarańczowe warzywa i owoce to źródło cennych karotenoidów, warto więc jak najczęściej sięgać po marchew, dynię, pomarańcze.
Jakie jeszcze elementy diety mogą chronić przed skutkami smogu?
- kwasy omega-3 – obecne w tłustych rybach morskich, jak makrela, sardynka czy łosoś, które też są źródłem "antysmogowej" witaminy D,
- witaminy z grupy B – nasiona roślin strączkowych, jak fasola, ciecierzyca czy soczewica,
- bogate we flawanole napoje – kakao, zielona i czarna herbata,
- orzechy, zwłaszcza brazylijskie,
- pełnoziarniste produkty zbożowe, jak chleb czy kasze,
- przyprawy o działaniu przeciwzapalnym: imbir, kurkuma, cynamon, szafran.
Warto też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu oraz trzymać się z daleka od produktów wysokoprzetworzonych i żywności typu fast food, które nasilają stany zapalne w organizmie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl