Działkowcy radzą: wysiewaj do gruntu bez obaw. Z tymi warzywami nie musisz czekać do zimnej Zośki
W maju temperatura jest już na tyle ustabilizowana, że bez obaw do gruntu można wysiewać nawet bardziej kapryśne rośliny. Ci bardziej ostrożni mogą poczekać do tzw. zimnej Zośki, jednak lepiej za długo nie zwlekać.
1. Posadź do gruntu w maju. Bomba zdrowia
W maju można już siać warzywa korzeniowe - buraka ćwikłowego, późne odmiany marchwi i pietruszkę. Na początku miesiąca warto też wysiać sałatę oraz brukiew. To nieco zapomniane, ale bardzo zdrowe warzywo z rodziny kapustowatych. Jest źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B. W korzeniu brukwi znajdują się także glukozynolany, które wykazują właściwości antynowotworowe. Brukiew może być pomocna w diecie także dlatego, że usprawnia pracę jelit i pozwala utrzymać właściwe stężenie cholesterolu we krwi.
W maju pamiętajmy także o koperku, który nie tylko jest idealnym dodatkiem do młodych ziemniaków czy letnich sałatek, ale też ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Sadząc koperek, nie zapominajmy o innych wonnych ziołach, które w tym miesiącu mogą trafić do gruntu:
- nagietku lekarskim,
- estragonie,
- kolendrze siewnej,
- cząbrze.
2. Co siać po zimnej Zośce?
Wytrawni ogrodnicy z wysiewem niektórych roślin czekają aż do zimnej Zośki czy też Trzech Zimnych Ogrodników. To tradycja, która jest efektem obserwacji pogody na przestrzeni lat i która dowiodła, że wiosenne przymrozki przypadają najczęściej na 12, 13, 14 oraz 15 maja. Kolejno 12, 13 i 14 maja swoje święto obchodzą trzej święci, święty Pankracy, Serwacy i Bonifacy, którym nadano nazwę Zimnych Ogrodników. 15 maja imieniny obchodzi Zofia. Według niektórych przesądów od temperatury tego dnia zależy pogoda przez resztę roku.
Nie ulega jednak wątpliwości, że każdy kolejny dzień maja to mniejsze ryzyko, że temperatury spadną drastycznie i zaszkodzą uprawom. W połowie maja można więc już bez obaw wysiewać warzywa dyniowate, w tym oczywiście dynię, ale też cukinię, ogórki czy patisony i kabaczki. Ciepłolubne warzywa to również papryka i pomidory, które nie są trudne w uprawie, mają za to wiele walorów zdrowotnych. To bogactwo witaminy C, potasu i roślinnych antyoksydantów, w tym chroniącego serce i cały układ krążenia likopenu.
W połowie maja wielu ogrodników wysadza rozsady selera oraz kalafiora.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl