Na raka i jako wsparcie dla mózgu. Jedz, a jelita też będą ci wdzięczne
Od ponad dwóch tysięcy lat w Europie znany jest smak pieprzu, dziś najpopularniejszej obok soli przyprawy. Ale dopiero niedawno badacze zaczęli zgłębiać jego skład. Odkryli cenną substancję, która sprawia, że przyprawa może spalać tłuszcz, poprawiać metabolizm, a nawet chronić przed alzheimerem.
1. Piperyna. Sekretny składnik pieprzu
Piperyna, naturalny alkaloid występujący w owocach roślin należących do rodziny pieprzowatych (Piperaceae), to związek chemiczny, który w 98 proc. odpowiada za ostry, lekko pikantny smak pieprzu białego, czarnego, zielonego czy czerwonego.
Choć identyfikacja związku jest zasługą współczesnych badań, to właściwości pieprzu doceniali już starożytni. Wykorzystywany był w medycynie Wschodu, m.in. ajurwedyjskiej, jako środek antybakteryjny i przeciwgrzybiczy oraz przeciwbólowy. Stosowano pieprz również jako naturalny afrodyzjak, ale dziś wiemy, że lista prozdrowotnych właściwości przyprawy jest znacznie dłuższa.
Przede wszystkim piperyna obecna w pieprzu usprawnia funkcjonowanie jelit, sprzyja więc poprawie metabolizmu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Ułatwia trawienie, wspierając w tym procesie pracę wątroby, żołądka czy trzustki, a także wspomaga trawienie białek. Piperyna jest również znana z właściwości termogenicznych, dzięki czemu przyspiesza spalanie w organizmie tłuszczu.
2. Na raka i jako wsparcie dla mózgu
Badania sugerują, że szczypta pieprzu może również wspierać wchłanianie składników odżywczych z posiłków. Np. okazuje się, że piperyna nawet o 200 proc. zwiększa przyswajalność przeciwzapalnych związków obecnych w kurkumie. Inne badania sugerują, że piperyna może też poprawiać wchłanianie silnego antynowotworowego przeciwutleniacza, beta-karotenu oraz selenu, rzadkiego, ale cennego pierwiastka o właściwościach antyrakowych. Ekstrakt z piperyny może stanowić wsparcie w terapii jednego z najbardziej agresywnych nowotworów piersi - raka potrójnie ujemnego.
Związek działa również przeciwzapalnie, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Badanie na mysim modelu opublikowane na łamach "International Journal of Molecular Medicine" wskazuje również, że dzięki właściwościom przeciwzapalnym alkaloid wykazuje działanie neuroprotekcyjne w przypadku choroby Parkinsona. Inne badanie dowiodło, że piperyna podobnie oddziaływuje na pacjentów z alzheimerem, a także wykazuje działanie ochronne na osłonkę mielinową, dzięki czemu może mieć potencjał w leczeniu stwardnienia rozsianego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl