Trwa ładowanie...

Naukowcy rozszyfrowali niesamowite właściwości antynowotworowe długiego pieprzu

Indyjski pieprz długi (Piper longum) rzadko występuje jako składnik kuchni zachodnich, ale historia jego zastosowania w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej sięga tysięcy lat. Mimo wszystko naukowcy z Zachodu postanowili przyjrzeć się niezwykłym właściwościom leczniczym tej przyprawy.

Długi pieprz należy do rodziny roślin pieprzowatych i pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ziarna są dość spore i nie przypominają czarnego pieprzu, a raczej czarne kłosy zboża. Mają około 5 cm długości i 8 mm średnicy. Indyjska odmiana ma znacznie ostrzejszy smak niż stosowany w Europie pieprz, jednak wyróżnia się przede wszystkim słodkawą nutą i ostrym korzennych aromatem.

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Południowo-Zachodniego Teksasu zbadali antynowotworowe właściwości pieprzu, o których tak wiele się obecnie mówi.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W swoich badaniach naukowcy odkryli ciekawy związek tego gatunku pieprzu z substancją chemiczną zwaną Piperlongumine, która wykazała w innych badaniach, że może być skuteczna w zwalczaniu wielu nowotworów, w tym raka prostaty, piersi, płuc, jelita grubego, chłoniaka, białaczki, pierwotnych guzów mózgu i raka żołądka. Wyniki badań naukowców zostały opublikowane w "The Journal of Biological Chemistry".

Naukowcy odkryli antynowotworowe działanie długiego pieprzu
Naukowcy odkryli antynowotworowe działanie długiego pieprzu (Shutterstock)

Prawdziwy przełom w badaniach był możliwy dzięki krystalografii rentgenowskiej, czyli technologii obrazowania, która pokazuje, jak substancja chemiczna jest przekształcana i wykorzystywana przez organizm po spożyciu.

Po pierwsze, Piperlongumine przekształca się w hPL, który wycisza gen zwany GSTP1. To ważne, ponieważ GSTP1 wytwarza enzym detoksykacji, który jest często zbyt obfity w nowotworach.

Przeczytaj koniecznie

Ten mechanizm z pewnością nie jest receptą na raka, ale może znaleźć zastosowanie w terapii nowotworowej.

Odkrycie jest również wytłumaczeniem skuteczności Ajurwedy, stosowanej w Indiach od tysięcy lat, gdzie długi pieprz jest wykorzystywany jako składnik wielu leków. Nawet starożytny grecki lekarz Hipokrates odniósł się do długiego pieprzu w swoim badaniu dotyczącym medycyny ajurwedyjskiej. Ten składnik jest również używany na co dzień jako przyprawa stosowana do przygotowania wielu gulaszy i innych potraw.

Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?
Czym przyprawiać potrawy zamiast soli? [10 zdjęć]

Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i

zobacz galerię

Najnowsze badanie pokazuje, jak ważne jest sprawdzenie i ponowne rozpatrzenie istniejących od wieków teorii. "W tym przypadku, przy wykorzystaniu nowoczesnej nauki, udało się odkryć coś zasadniczo nowego w 3000-letnich twierdzeniach medycznych" - powiedział dr Kenneth Westover, jeden z naukowców biorących udział w badaniu.

Pieprz długi ma również inne właściwości lecznicze. Podobnie jak czarny odpowiednik i imbir jest znany ze swoich właściwości odmładzających i regulujących przemianę materii. Pomaga również w reumatyzmi, kolkach, zaparciach czy chorobach śledziony. Pieprz stanowi również ważny składnik różnego rodzaju kuracji regeneracyjnych.

Naukowcy rozszyfrowali niesamowite właściwości antynowotworowe długiego pieprzu
Naukowcy rozszyfrowali niesamowite właściwości antynowotworowe długiego pieprzu
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.