Asafetyda – egzotyczna przyprawa, która leczy wiele chorób
Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Otóż, asafetyda to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Jest to rodzaj gumy (żywicy), powstałej z soku korzeni i łodygi gatunku ferula, gigantycznego kopru, który wydziela ohydny, duszący zapach, kojarzący się z czosnkiem. Jest dostępna również w postaci proszku.
W Indiach mówi się na nią hing, w Anglii – asafoetida, śmierdząca guma. W Polsce zyskała sobie równie „urocze” określenia takie jak smrodzieniec. Ten zapach ginie jednak, kiedy podgrzejemy przyprawę.
Warto jej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ nie tylko może wzbogacić smak wielu dań, ale posiada również liczne zdrowotne właściwości, które zostały potwierdzono naukowo.
1. Lecznicze właściwości asafetydy
1.1. Przynosi ulgę w astmie
Jest znanym środkiem przeciwbakteryjnym. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa wykrztuśnie, a dzięki temu ułatwia usuwanie zalegającej flegmy. W tradycyjnej medycynie, przyprawa jest stosowana w leczeniu astmy, chorób płuc, zapaleniu oskrzeli oraz kokluszu.
1.2. Obniża ciśnienie krwi
Przyprawa zawiera duże ilości kumaryny, czyli związku, który poprawia przepływ krwi. Ponadto asafetyda reguluje ciśnienie. Posiada także właściwości uspakajające i antyepileptyczne.
1.3. Łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to bardzo przykra dolegliwość, na którą cierpi 10 proc. ludzi na świecie. Do jej objawów należą m.in. naprzemienne biegunki i zaparcia, gazy, odbijanie, wzdęcia, skurcze mięśni gładkich brzucha, bóle, bolesne wypróżnienia. Asafetyda może pomóc w rozwiązaniu tych problemów.
1.4. Redukuje poziom cukru we krwi
Asafetyda jest używana jako środek pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Za tę właściwość odpowiadają zawarte w niej kwasy fenolowe - kwas ferulowy oraz taniny.
1.5. Zapobiega wzdęciom
Asafetyda używana jest w celu wspomagania trawienia. Jest pomocna zwłaszcza przy skłonnościach do wzdęć. W kuchni indyjskiej jest dodawana do dań z soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. Dlaczego? Nie tylko podkreśla ich smak, ale dzięki swoim wiatropędnym właściwościom zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości gazów w jelitach.
2. Jak stosować?
Asafetydę należy przechowywać w hermetycznych pojemnikach, gdyż jej siarkowy zapach wpływa na inne produkty i przyprawy. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub granulek, które mogą być dodawane bezpośrednio do potrawy. Jest także sprzedawana w bryłkach, które należy skruszyć przed użyciem.
Przyprawa sprawdzi się doskonale w daniach wegetariańskich, może być także używana do podkreślania smaku warzyw strączkowych, kalafiora, gulaszów, zup, potraw rybnych.
Surowa asafetyda ma nieprzyjemny zapach, przypominający nieco zgniły czosnek, ale podsmażona na odrobinie oleju lub klarowanego masła zaczyna przypominać w smaku cebulę lub pora. Nie obciąża jednak wątroby tak jak jej odpowiedniki.
Trzeba tylko uważać żeby nie przypalić asafetydy, gdyż jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć smak potrawy.
3. Kto powinien zachować ostrożność?
Asafetyda dodawana do potraw w rozsądnych ilościach, a więc w dawce nie przekraczającego 500 mg dziennie, jest bezpieczna. Jej nadmierne spożycie może jednak wywołać nudności, wymioty, biegunkę, dyskomfort przy oddawaniu moczu. Ponadto przyprawa posiada właściwości poronne. Nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym matkom, nie powinno się jej podawać również małym dzieciom.
Komentarze