Trwa ładowanie...

Fascynujący eksperyment. "Lokalizowała komórki rakowe i hamowała ich namnażanie się"

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 06.05.2024 10:02
Chroni przed wrzodami żołądka i zapobiega komórkom rakowym. To jedna z najzdrowszych przypraw
Chroni przed wrzodami żołądka i zapobiega komórkom rakowym. To jedna z najzdrowszych przypraw (Getty Images)

Papryczka chili, mimo swojej ostrości, jest skarbnicą zdrowotnych właściwości. Wielokrotnie potwierdzone przez różne badania naukowe dobroczynne działanie wynika z obecności w wielu cennych związków i składników. Te substancje mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlaczego warto codziennie korzystać z tej przyprawy?

spis treści

1. Zalety papryczki chili

Papryczka chili, choć jej smak nie jest dla każdego, może okazać się niezastąpiona w przypadku problemów z jelitami. Dzięki zawartości błonnika, pomaga oczyścić je z zalegających tam resztek pokarmowych. Ale to nie wszystko - kapsaicyna, obecna w papryczce, zapobiega namnażaniu się bakterii Helicobacter pylori, co skutkuje ochroną przed wrzodami żołądka.

Ta pikantna przyprawa ma również zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej, co z pewnością docenią osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. To również efekt działania kapsaicyny. Co więcej, ta substancja przyspiesza przemianę materii, zwiększa metabolizm tłuszczów w organizmie i sprawia, że uczucie sytości po posiłku z jej dodatkiem utrzymuje się znacznie dłużej.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili fascynujący eksperyment naukowy, podczas którego podawali kapsaicynę zwierzętom w warunkach laboratoryjnych. Ich zaskakujące wnioski sugerują, że kapsaicyna "lokalizowała komórki rakowe i hamowała ich namnażanie się". Co więcej, nie wykazano negatywnego wpływu tej substancji na organizm badanych zwierząt.

Ale to nie koniec korzyści płynących z kapsaicyny. Inne badania dowiodły, że w odpowiednich dawkach ten związek wpływa na produkcję cholesterolu w wątrobie i obniża jego stężenie we krwi. Produkty bogate w tę substancję również wykazują pozytywne działanie.

Kapsaicyna, jak wykazały badania kanadyjskich naukowców, ma również zdolność do redukcji ryzyka rozwoju cukrzycy czy zapalenia trzustki. Nie wolno zapominać, że zielona papryczka chili zapobiega również powstawaniu zakrzepów, które są przyczyną zatorów w układzie krążenia. Najlepsze efekty daje dodawanie tej przyprawy do każdego posiłku.

Ta ostra przyprawa wspomaga także regenerację organizmu, wzmacnia odporność i chroni organizm przed infekcjami. Dodatkowo, oczyszcza drogi oddechowe i działa rozgrzewająco.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze