Faszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedzieć
Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolacyjną przystawkę lub zwykłą poranną przekąskę. Przemawia za nimi bogactwo witamin i substancji odżywczych, które posiadają zarówno warzywa stanowiące farsz, jak i same jajka.
1. Faszerowane jajka - składniki
Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane. Jednak zanim zaczniemy gotować musimy upewnić się, czy w naszej kuchni znajdują się produkty, które wyorzystamy w trakcie gotowania. Oto składniki niezbęde do przygotowania faszerowanych jajek:
- 5 dużych, ugotowanych na twardo jaj,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki,
- 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę selera,
- 1 łyżeczka posiekanej szalotki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- papryka do przybrania.
2. Faszerowane jajka - przygotowanie
Przygotowanie faszerowanych jajek jest dziecinnie proste. Należy jedynie postepować według poniższej instrukcji:
- obierz jajka ze skorupki i przekrój je wzdłuż na pół,
- usuń z nich żółtka, które przenieś do miski i rozgnieć,
- wymieszaj je z oliwą, musztardą, pietruszką, selerem, szalotką, dopraw solą i pieprzem,
- za pomocą łyżki napełnij białka jajek mieszanką i schowaj na pół godziny do lodówki,
- paprykę umyj i pokrój w wąskie paski,
- przed podaniem jajek udekoruj je papryką.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 135,88 kcal |
Białka | 8,88 g |
Węglowodany | 3,12 g |
Tłuszcze | 10,14 g |
Błonnik | 1,29 g |
3. Faszerowane jajka - co warto wiedzieć
Do niedawna wszyscy myśleli, że jajka nie dość, że nie są zbyt zdrowe same w sobie, to jeszcze mogą zarazić salmonellą. Jednak rzeczywistość jest inna.
Oczywiście, wciąż warto jeść jajka ze sprawdzonych źródeł. Jednak jaja to źródło m.in. białka, nienasyconych tłuszczów, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12 oraz magnezu, żelaza, jodu, potasu, wapnia, fosforu, sodu, cynku, fluoru, krzemu, miedzi, selenu, manganu i siarki.
Ta dosyć długa litania pokazuje, że warto wprowadzić w dietę ten produkt spożywczy.