Trwa ładowanie...

GIS wycofuje mąkę. Pod żadnym pozorem nie używaj jej do pieczenia

Avatar placeholder
Aleksandra Zaborowska 22.04.2024 17:33
GIS wycofuje mąkę migdałową ze sklepów. Przyczyną toksyny
GIS wycofuje mąkę migdałową ze sklepów. Przyczyną toksyny (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny zadecydował o wycofaniu określonych partii mąki migdałowej, w których wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. "Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" - Informuje GIS w oświadczeniu.

spis treści

1. Wycofana mąka migdałowa. Przyczyną aflatoksyny

Przedmiotem wycofania jest trzynaście partii mąki migdałowej FIVIO o gramaturze 250 g produkowanej przez zakład RADZIOWI Sp. z o.o. i pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych. Szczegółowe numery partii wraz z terminami ważności dostępne są na stronie GIS w oświadczeniu dot. wycofania.

"Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w oświadczeniu.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

2. Szczegóły wycofania

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

(Główny Inspektorat Sanitarny)

Przekroczone dopuszczalne poziomy aflatoksyn są alarmujące przede wszystkim ze względu na ich dużą szkodliwość dla zdrowia. Przyczyniają się do powstawania nowotworów i zwiększają ilość wolnych rodników. Są to ponadto substancje odporne na wysokie temperatury (nawet do 270 stopni Celsjusza), promieniowanie ultrafioletowe, wahania ciśnienia czy zmiany wilgotności.

Objawy zakażenia aflatoksynami mogą być różne w zależności od rodzaju toksyny i ilości, jaką spożyliśmy. Najczęściej jednak obejmuje ono wątrobę oraz nerki, często także wpływają na układ nerwowy.

W przypadku zakażenia aflatoksynami pojawiają się objawy charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego, a więc:

  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • ucisk w żołądku,
  • podwyższona temperatura ciała.

Toksyny obejmują ponadto płuca, powodując obrzęk, a także mogą wywołać drgawki, zażółcenia skóry lub doprowadzić do śpiączki.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze