Trwa ładowanie...

Mogą zawierać aflatoksynę. To ona zwiększa ryzyko raka wątroby, piersi

W jednym z badań wykazano obecność aflatoksyn w ziarnach słonecznika. To substancja, która jest silnymy mutagenem
W jednym z badań wykazano obecność aflatoksyn w ziarnach słonecznika. To substancja, która jest silnymy mutagenem (Getty Images)

Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, są też jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Badania Amerykanów wskazują jednak, że w ziarnach słonecznika może znajdować się groźna aflatoksyna, a jej regularne spożywanie zwiększa m.in. ryzyko raka wątroby.

spis treści

1. Dieta w walce z rakiem

Prawidłowa dieta jest jednym z najważniejszych czynników wymienianych jako element profilaktyki antyrakowej. Europejski Kodeks Walki z Rakiem wskazuje zdrowy sposób żywienia jako jedną z 12 kluczowych zasad, które mogą zminimalizować ryzyko rozwoju wielu nowotworów.

Zasady diety antyrakowej:

Zobacz film: "Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka"
  • Jedz dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców,

  • Ogranicz spożycie wysokokalorycznych produktów spożywczych (o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu) i unikaj napojów słodzonych,

  • Unikaj przetworzonego mięsa, ogranicz spożycie mięsa czerwonego i żywności z dużą ilością soli,

  • Jeśli pijesz alkohol dowolnego rodzaju, ogranicz jego spożycie. Abstynencja pomaga zapobiegać nowotworom.

2. Ziarna słonecznika mogą być rakotwórcze?

Nasiona słonecznika są powszechnie uznawane za bardzo zdrowe, m.in. ze względu na wysokie stężenie witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Wykazano, że ze względu na przeciwzapalne właściwości obecność słonecznika w diecie zmniejsza m.in. ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty i piersi.

Ziarna słonecznika mogą być zanieczyszczone toksyczną substancją produkowaną przez grzyby
Ziarna słonecznika mogą być zanieczyszczone toksyczną substancją produkowaną przez grzyby (Getty Images)

Jednak jedno z ostatnich badań wskazuje również na pewne ryzyko związane ze spożywaniem dużej ilości słonecznika. Naukowcy z Michigan State University w USA odkryli, że w nasionach słonecznika dość często występuje aflatoksyna - jeden silnych czynników kancerogennych. Aflatoksynę produkują zwłaszcza grzyby z rodziny Aspergillus. Mogą namnażać się m.in. na kukurydzy i orzechach – ziemnych, pistacjach i migdałach.

Badania opublikowane na łamach "Plos One" sugerują, że regularne spożywanie nasion słonecznika zawierających toksyczne związki potencjalnie zwiększa ryzyko raka wątroby. Analizy przeprowadzono w Tanzanii. Okazało się, że blisko 60 proc. przebadanych próbek nasion było skażonych aflatoksynami.

"Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt, w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika jako źródła aflatoksyn w diecie" - wskazują autorzy badań.

3. Olej słonecznikowy a rak piersi

Inne analizy wskazują również na niekorzystny wpływ nadmiernego spożycia oleju słonecznikowego.

"Istnieje dodatnia korelacja między ryzykiem zachorowania na raka piersi a zwiększonym spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6, występujących powszechnie w: mięsie, jajach i olejach roślinnych (słonecznikowy, kukurydziany). Nadmierne stosowanie w codziennej diecie olejów roślinnych, przy jednoczesnym małym spożyciu ryb, będących źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, doprowadza w organizmie do zaburzenia równowagi pomiędzy tymi kwasami" - wskazują autorzy analizy "Żywieniowe czynniki ryzyka rozwoju raka piersi".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze