Trwa ładowanie...

GIS zakazuje sprzedaży tych grzybów. Już od listopada nowe przepisy

 Aleksandra Zaborowska
20.10.2024 14:28
Dr Grzesiowski podkreślił, że na chwilę obecną osoby sprzedające te grzyby działają w luce prawnej
Dr Grzesiowski podkreślił, że na chwilę obecną osoby sprzedające te grzyby działają w luce prawnej (Getty Images, archiwum prywatne)

W internecie pojawia się coraz więcej ofert sprzedaży potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia grzybów. GIS jest zdania, że ten proceder należy bezapelacyjnie ukrócić.

spis treści

1. Moda na grzyby z internetu

Muchomory czerwone, znane z ich charakterystycznego wyglądu, stały się ostatnio popularnym produktem w sieci. Jak donosi Radio Zet, sprzedaż tych grzybów nabiera tempa, a zainteresowanie nimi wciąż rośnie. Wiele osób decyduje się na ich zakup za namową samozwańczych ekspertów, którzy zachwalają ich właściwości, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych zagrożeń. Ten proceder chce ukrócić Główny Inspektor Sanitarny.

Dr Paweł Grzesiowski potwierdził w Radiu Zet, że GIS monitoruje rozwój trendu sprzedaży muchomorów czerwonych. Jak zapowiedział, na początku listopada planowane jest wprowadzenie zakazu sprzedaży tych grzybów, ponieważ zawierają one substancje groźne dla zdrowia, a nawet życia. Choć na chwilę obecną nie ma jeszcze odpowiedniego rozporządzenia, działania są już w toku.

Zobacz też: Moda na muchomory nie mija. Na OIOM-ach przybywa pacjentów

Zobacz film: "Sezon na kurki"

Obecnie sprzedaż muchomorów czerwonych jest możliwa, ponieważ brakuje formalnych regulacji zakazujących obrotu nimi. Pracownicy sanepidu przygotowują obecnie opinię, która jednoznacznie stwierdza, że substancje psychoaktywne zawarte w muchomorach są szkodliwe. Kiedy opinia ta zostanie zatwierdzona, muchomory czerwone zostaną wpisane na listę substancji zakazanych, co pozwoli na wydanie rozporządzenia przez Ministerstwo Zdrowia.

Dr Grzesiowski podkreślił, że na chwilę obecną osoby sprzedające te grzyby działają w luce prawnej.

2. Czy muchomory czerwone są trujące?

Muchomory czerwone są silnie trujące w stanie surowym, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym:

  • halucynacji,
  • nudności,
  • biegunek,
  • bólu brzucha,
  • zaburzeń widzenia.

Niektóre osoby podejmują próby obróbki tych grzybów, np. robiąc nalewki, susząc muchomory czy smażąć, aby zmniejszyć ich toksyczność.

Należy jednak pamiętać, że nawet po przetworzeniu, substancje psychoaktywne obecne w muchomorach pozostają niebezpieczne, a spożycie ich bez konsultacji z ekspertem może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych. W związku z tym nie zaleca się ich konsumpcji w żadnej formie.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze